Nick op zijn fiets
videostill Nick op zijn fiets

Nick zet zijn fiets nooit op slot: "Ik investeer in vertrouwen"

De Nederlander Nick Matulessy (30) 'investeert in vertrouwen' door zijn fiets nooit meer op slot te zetten. Hij schroomt evenmin om zijn Tesla aan wildvreemden uit te lenen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Vijf jaar geleden was ik met mijn vriendin in Noorwegen op fietsvakantie. Na drie weken wilden we in Oslo naar de bioscoop gaan en zagen daar mountainbikes van 3.000 euro zonder slot op straat staan. Dat gaf me een veilig en comfortabel gevoel. Wij hebben onze fietstassen toen gewoon laten zitten. Maar de fietsen nog wel op slot gezet", aldus Matulessy uit Breda.

Eenmaal weer thuis in Nederland besloot hij het experiment aan te gaan en zijn fiets ook niet meer vast te zetten. "Eerst voorzichtig in de voortuin. Toen bij de supermarkt. Ik werd er steeds makkelijker in en op een gegeven moment zette ik hem helemaal niet meer op slot, ook niet als ik naar Eindhoven ging."

Het experiment kostte hem wel een klap geld, want de eerste fiets die hij onbewaakt achterliet, een dure sportfiets, werd na twee jaar gestolen. "Vanaf toen ben ik oude barrels (fietsen, red.) van 50 euro gaan kopen die ik zelf opknapte. Die werden wel veel sneller gestolen, in drie tot vier maanden. Ik denk dat mensen minder snel geneigd zijn iets duurs te stelen."

Die vijftig euro per drie á vier maanden vindt hij een acceptabele uitgave. "In die periode hebben heel veel mensen mijn fiets laten staan en ook gezien dat die niet op slot stond. Voor vijftig cent per dag investeer dus ik in vertrouwen."

Dialoog

Sinds december woont Matulessy in Breda, waar tot nu toe één fiets is gestolen.  "Je ziet dat sommige mensen die vastzetten in de voortuin, maar ook daar begin ik niet aan. Net zoals dat ik op café mijn telefoon op tafel laat liggen als ik naar de wc ga. Daar krijg ik dan commentaar op en dat leidt er toe dat ik de dialoog aan ga met mensen." 

Wat hij hoopt te bereiken, is dat hij 'zaadjes plant' in de hoofden van mensen, die daardoor nadenken over hoe ze op hun manier kunnen bijdragen aan een veiliger gevoel. "Maar ik heb niet de illusie dat dat in mijn leven al leidt tot een heel andere samenleving. Misschien duurt dat wel duizend jaar."

Tesla te leen

Voor zijn huis staat een Tesla. Die sportieve elektrische auto heeft hij al zeker tien keer uitgeleend aan een vreemde. "Ik geloof in de deeleconomie en er zit ook wel een duurzaamheidsgedachte achter. Door de auto uit te lenen, kan ik mensen die overwegen zelf elektrisch te gaan rijden misschien net dat laatste zetje geven. Ik moet trouwens wel zeggen, dat ik die auto kan volgen met een app," lacht hij.

78 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hugo Van Haevre

    Zijn vertrouwen zal nog dikwijls beschaamd worden, als hij normaal vind dat die oude fiets om de 3 à 4 maanden gestolen word, zijn les is wel als het niet van u is blijf je er af maar wie doet dat momenteel

  • Mario Bocque

    Ha, ik snap het ! Die gaat liever te voet !

Lees meer