3
AFP

Nieuwe naam voor Spaans dorp 'Dood joden'

De inwoners van het Noord-Spaanse dorp Castrillo Matajudios, in het Nederlands 'Castrillo doodt de Joden', hebben vandaag tijdens een referendum gekozen om de naam van hun dorp te veranderen in 'Mota de Judios'. De burgemeester van het dorp organiseerde de stemming omdat hij het beu was dat mensen die over Castrillo Matajudios horen praten, het dorp meteen associëren met het stelselmatig uitmoorden van joden.

"Door de naam van het dorp moeten we altijd uitleg geven omdat mensen meteen zeggen dat men in Castrillo de joden doodt", aldus burgemeester Lorenzo Rodriguez Perez. "En dat is bovendien helemaal niet waar, aangezien Castrillo ooit een Joodse gemeenschap was en we op ons wapenschild een Davidster hebben staan."

Tweeënvijftig van de 56 stemgerechtigde inwoners brachten hun stem uit. "Negenentwintig mensen stemden voor de naamsverandering", aldus de burgemeester. De inwoners konden kiezen uit twee namen, "Mota Judios" of "Mota de Judios", en de tweede optie kreeg 26 van de 29 stemmen.

De burgemeester moet de resultaten onderzoeken tegen 3 juni en het proces opstarten om de naam te veranderen.

3
AFP
3
AFP

Lees meer