thinkstock

Oostenrijkse man mag voortaan als 'Zebra' door het leven gaan

Een Oostenrijkse man heeft een rechtszaak gewonnen die hem toestaat om zijn familienaam terug te veranderen naar 'Zebra'. Eerder had een rechter beslist dat 'Zebra' enkel kon verwijzen naar een "type paard dat leeft in de Afrikaanse savanne".

De man ging in beroep bij het Oostenrijkse grondwettelijk hof nadat een lager gerechtshof zijn verzoek om zijn naam te wijzigen had afgewezen. De rechter had toen gezegd dat volgens de Oostenrijkse wet een naamswijziging alleen maar mogelijk is als de naam Oostenrijks is en niet "belachelijk" of "beledigend".

De rechter besliste dat de naam Zebra alleen kon verwijzen naar een "type van paard dat leeft in de Afrikaanse savanne". Maar omdat de familie de achternaam Zebra droeg voor ze die veranderde in de jaren 1950, was de terugkeer naar de oude naam volgens het grondwettelijk hof perfect legitiem.

De verdiging voerde aan dat verschillende andere veelvoorkomende Oostenrijkse familienamen ook dierennamen waren, zoals Fuchs (vos) en Biber (bever).

Het laatste familielid van de eiser dat de naam Zebra behield, overleed in 1991. De huidige naam van de eiser werd geheim gehouden.

Lees meer