6 De “bestormers” van Area 51
AFP De “bestormers” van Area 51

Ruim 2.000 ‘UFO-gelovers’ bijeen, maar bestorming geheime Area 51 blijft uit

Ruim tweeduizend feestvierders hebben gisteren verzameld bij Area 51, de mysterieuze testlocatie van de geheime Amerikaanse luchtmacht, in de staat Nevada. Ze kwamen bijeen als reactie op het Facebook-initiatief ‘Storm Area 51’. Tot een bestorming kwam het niet, wel werden drie mensen gearresteerd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op het zwaarbewaakte terrein zouden stiekem buitenaardse ruimteschepen en hun bemanning verstopt zijn. De initiatiefnemer van het evenement had mensen opgeroepen het complex gisteren te bestormen. In totaal zegden online ruim 2 miljoen mensen toe, maar in realiteit kwamen ‘maar’ ongeveer 2.300 mensen opdagen, aldus lokale media. Een bestorming bleef uit.

“Mensen droegen gekke kostuums bij de ingang van de basis”, zei een bezoeker. “Waarom zou je dat willen missen? Het is een ervaring die je maar één keer in je leven meemaakt.” Sommige feestgangers droegen ruimtepakken en maskers van buitenaardse wezens. Ook hadden sommigen spandoeken bij zich.

6 De “bestormers” van Area 51
AFP De “bestormers” van Area 51

De festiviteiten zijn niet uitgelopen op een chaos, iets waar de Amerikaanse autoriteiten op voorhand bang voor waren. Zij waarschuwden mensen juist níet naar Area 51 te komen. Eén vrouw wist de streng beveiligde toegangspoort te passeren en werd tijdelijk vastgehouden, maar ze is inmiddels weer vrijgelaten. Twee bezoekers werden aangehouden voor aanstootgevend gedrag en alcoholmisbruik. “De mensen zijn hier vooral om te kijken wat er aan de hand is”, zei een veiligheidsagent. “Ze komen om plezier te hebben.”

De mysterieuze basis wordt volgens het Amerikaanse leger gebruikt voor het ontwikkelen van geheime militaire projecten. Maar er doen al decennia theorieën de ronde dat de VS op de basis de restanten van een UFO (en haar bemanning) verborgen houdt, en er ook op andere wijze contact onderhoudt met buitenaards leven. In 1947 zou bij de basis een vliegende schotel zijn neergestort. Het gebied is daarom uitgegroeid tot bedevaartsoord voor mensen die in UFO’s en aliens geloven. De weg die naar het gebied leidt, Highway 375, is omgedoopt tot de Extraterrestrial (buitenaardse) Highway.

6 Volgens lokale media zakte slechts een honderdtal personen af naar de basis, vaak vermomd of met een hoedje van aluminiumfolie om zich "tegen straling te beschermen".
AFP Volgens lokale media zakte slechts een honderdtal personen af naar de basis, vaak vermomd of met een hoedje van aluminiumfolie om zich "tegen straling te beschermen".

Storm Area 51

Vanwege een uit de hand gelopen grap verzamelen zich uiteindelijk dus meer dan 2.000 mensen in de woestijn van Nevada, vlakbij Las Vegas. In juli maakte een Amerikaan op facebook het ‘Storm Area 51'-evenement aan om ‘de aliens te gaan zien’. Het motto was ‘They Can’t Stop All of Us. Met andere woorden: als we met zoveel mogelijk mensen de basis bestormen, kunnen ze ons niet allemaal tegenhouden. Binnen de kortste keren gaven 2,1 miljoen mensen vanuit de hele wereld aan te komen voor de geplande bestorming op 20 september. Wat het Amerikaanse leger er toe bracht in een officiële verklaring te stellen “iedereen te ontraden de basis te betreden”. “We staan altijd klaar om de eigendommen van Amerika te beschermen.”

6 De “bestormers” van Area 51
AP De “bestormers” van Area 51

“We bereiden ons voor op het ergste”

Het weerhield de eerste Amerikanen zich er niet van zich eerder deze week alvast te melden. Verslaggevers van de Las Vegas Revie Journal zagen al meerdere ‘kampen’ langs snelweg 375 bij het plaatsje Rachel. Bezoekers zetten er hun tenten of campers neer, en lieten vlaggen met ‘alien-thema’s’ wapperen. Ken Faulhaver (64) zei tegen de krant: “We zijn hier voor het spektakel. We kopen wat bier en wat merchandise.” En: “Ik hoop dat de aliens komen om mee te feesten.” Bewoners van de dorpjes in het gebied vreesden dat er een massa mensen zou opdagen, zo vertelden ze aan verschillende persbureaus. “We bereiden ons voor op het ergste”, aldus een bewoner.

Dat is onder meer omdat festivalorganisatoren en andere commerciële partijen op het idee van de bestorming zijn gedoken. Op meerdere plekken in de regio zijn dezer dagen (muziek)evenementen onder namen als Area 51 Base Camp en Alienstock. Naast muziek staan er lezingen (over aliens) en films (ook over aliens) gepland.

6 De “bestormers” van Area 51
EPA De “bestormers” van Area 51

Bier en vlaggen

Biermerk Budweiser sponsort een van de feesten en verkoopt ‘buitenaardse’ hoofddeksels. Ook maakte het merk een vlag (voor 75 dollar) die de aandacht moet trekken van UFO’s en hun bemanning. Fastfoodgigant Arby’s verkoopt vanuit een special opgezet restaurant “het beste vlees voor buitenaards leven”.

“Dit fenomeen is een perfecte combinatie van onze interesse in aliens, het buitenaardse, overheidssamenzweringen en de wens om te weten wat we nog niet weten”, zegt socioloog Michael Ian Borer van de Universiteit van Nevada tegen persbureau AP.

6 De “bestormers” van Area 51
AFP De “bestormers” van Area 51

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Janssens

    @Marc Spandel: verhalen genoeg, maar de vertellers ervan zijn altijd afgeschilderd als zotten en onbetrouwbare getuigen. Doe maar eens wat opzoekwerk, die getuigen zijn één voor één allemaal met de grond gelijkgemaakt in de media. Dat ze allemaal de waarheid vertelden daar twijfel ik aan, maar er zijn er toch een paar die precies wél weten waar ze het over hebben, maar die verdwijnen in de massa échte zotten. Tot zover dus nuchter denken.

  • Johan Vercarre

    Er lopen meer zotten in vrijheid dan er in zothuizen zijn opgesloten.

Lees meer