UNKNOWN

Stadsbestuur Brugge voert beslissing uit 1873 uit

Het schepencollege van Brugge heeft vrijdag beslist om een besluit van de Brugse gemeenteraad van 22 maart 1873 uit te voeren. Het gaat om de overdracht van een stuk grond in de Sint-Jorisstraat aan het Rijk.
 
De beslissing werd meer dan een eeuw geleden genomen met het oog op de bouw van een Rijksnormaalschool. Die school staat er vandaag. De beslissing werd echter niet uitgevoerd omwille van de schoolstrijd.

Liberalen vs. katholieken
De beslissing uit 1873 werd genomen onder de liberale burgemeester Boyaval. Maar in 1876 kwamen de katholieken in Brugge terug aan de macht en zij gingen volgens een mededeling van het stadsbestuur op de rem staan. Ook de politieke machtswissel op nationaal niveau en de afkeuring van de plannen door stadsarchitect Louis Delacenserie in die periode, leidden tot vertraging. De school werd uiteindelijk gebouwd, maar de officiële grondoverdracht vond nooit plaats.
 
Het niet uitvoeren van de beslissing van de Brugse gemeenteraad kwam op 24 augustus 2009 aan het licht toen de Hogeschool West-Vlaanderen de directeurswoning wilde verkopen. Toen bleek dat het stadsbestuur daarvoor toestemming moest geven.
 
"We zullen deze historische misser nu rechttrekken", zegt burgemeester Patrick Moenaert (CD&V). "We hopen dit dossier binnen een redelijke termijn te kunnen afsluiten." (belga/mvdb)

Lees meer