Tuinconsulent Louis De Jaeger.
Benny Proot Tuinconsulent Louis De Jaeger.

Student zet oorlog tegen gras verder in Vlaams Parlement: “Het dient tot niets, zelfs verkeer wordt er niet veiliger van”

'Eco-missionaris' Louis De Jaeger mocht vandaag in het Vlaams Parlement zijn kruistocht tegen het gazon komen voorstellen. De Jaeger had daartoe een verzoekschrift ingediend. Hij kreeg er applaus van Groen, sp.a en N-VA. Het parlement gaat nu bespreken aan welke instanties de oproep van De Jaeger zal worden doorgezonden.

Student Louis De Jaeger voert een persoonlijke oorlog tegen de pelouse. Vlaanderen telt veel te veel gemillimeterd gras, vindt hij, zoals langs de kant van de weg. "Dat dient nergens toe, zelfs niet tot meer verkeersveiligheid. De grasperken herbergen weinig biodiversiteit en zijn niet de beste waterbuffer. Het is eigenlijk een groene woestijn."

Volgens De Jaeger leven we op een kantelpunt in de geschiedenis, door de klimaatverandering en het verdwijnen van de biodiversiteit. Het vervangen van gras door een rijkere vegetatie is volgens hem de simpelste manier om een grote impact te maken. "Het is de goedkoopste oplossing om overstromingen, droogte, luchtvervuiling en het verlies aan biodiversiteit aan te pakken. Al het niet-functionele gras moet worden vervangen door een duurzamer alternatief."

De Jaeger nam contact op met verschillende groendiensten en volgens hem zijn de meeste onder hen bereid om er iets aan te doen, mits de nodige visie. Daarnaast wil hij ook de burger aansporen om initiatief te nemen en de eigen tuin anders aan te leggen.

51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Robert DE REU

    Politici blijken alleen te aplaudiseren voor half garen, natuurlijk makkelijker dan eens te luisteren naar de kleine man die hun met bepaalde feiten op de neus drukken.

  • raf peeters

    @anna vandenberg,wel ik was ooit ook een bomen liefhebber,9 stuks om precies te zijn,30jaar terug van die 1.5 meter hoge sierbomen,ze houden inderdaad de warmte buiten na 30 jaar ,ze waren dat ook 25 meter hoog geworden ondertussen,maar ter gelijk zat ik ook constant in schaduw en geen licht meer,wel 2 jaar terug zijn ze alle-maal gelijk met de grond gegaan,bovendien vooral op vraag van de buur,want had zonnepanelen geplaatst en had te weinig zon,daar nog niet aan gedacht zeker?.

Lees meer