Riley Horner.
ABC7 Riley Horner.

Tiener staat elke dag op in de overtuiging dat het 11 juni is

Artsen staan voor een medisch raadsel. Elke dag wordt Riley Horner uit Illinois wakker op 11 juni 2019. Dénkt ze, tot ze de kalender op haar deur ziet. Twee uur later wordt haar geheugen opnieuw gereset en begint haar leven weer op hetzelfde punt in de tijd. Een gevolg van hersenschade die de zestienjarige Riley opliep op die vervloekte 11 juni.

Dinsdag 11 juni 2019 kreeg Riley een stamp tegen haar hoofd van een andere student die aan het crowdsurfen was tijdens het dansen. Artsen gingen uit van een gewone hersenschudding, maar na tientallen toevallen en ziekenhuisopnames weten ze vandaag nog altijd niet wat er écht aan de hand is met Riley. Ze vinden niks op een MRI of op een CT-scan. Geen hersenschudding te zien, geen bloedingen, geen tumor, zegt haar moeder Sarah.

“Ik weet dat het net zo hard voor hen is als voor mij”, zegt Riley aan de lokale tv-zender WQAD. “Niemand begrijpt het. Het is als in een film. Van dit interview weet ik tegen etenstijd niks meer.” Aan het begin van elke cyclus van twee uur heeft Riley geen enkele verworven kennis meer. Zo vergeet ze ook telkens weer welke haar locker is. Het beangstigt de tiener. Het doet denken aan het personage van Lucy Whitmore (gespeeld door Drew Barrymore) in de film ‘50 First Dates’ uit 2004. Lucy lijdt aan het fictieve ‘Goldfield Syndrome’, waarbij haar kortetermijngeheugen niet meer omgezet wordt naar haar langetermijngeheugen. 

Maar voor Riley Horner is het harde realiteit. Volgens de artsen kan het zijn dat zij de rest van haar leven zo zal blijven. Haar moeder wil zich daar niet bij neerleggen. Uit onderzoek blijkt dat de eerste zes maanden cruciaal zijn, daarna is de schade meestal onomkeerbaar. De klok tikt dus om specialisten te vinden die Riley zouden kunnen helpen.

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Serge Surmont

    IK heb ook zoiets gehad na een zwaar auto ongeval. Niemand begrijpt je en ze worden boos omdat je niet eens herinnerd wat ze je net vertelden. IK kreeg toen zware zelfmoordneigingen... Het duurde twee jaar vooraleer ik mijn eigen naam langer dan een moment kon herinneren. Ik hoop voor haar dat dit tijdelijk is...

  • Rebecca Sinnaeve

    @Bram Ze ziet toch elke ochtend de kalender in haar kamer? En steeds opnieuw verteld haar omgeving haar wat er aan de hand is. Elke twee uur krijgt ze een update van hetzelfde, wat voor haar steeds nieuw aanvoelt.

Lees meer