thinkstock

Trombone spelen kan voortaan met één arm

Handicap International heeft voor de tiende maal de winnaars van Design with a Heart onderscheiden. Dat is een wedstrijd voor "slimme uitvindingen die het dagelijks leven van mensen met een handicap verbeteren".

De studenten Design van de Hogeschool West-Vlaanderen vielen twee keer in de prijzen met de 'trombonehulp' waarmee Simeon het instrument met één arm kan bespelen, en met de 'stoelklem' waardoor Zurab les kan volgen zonder telkens achteruit te rollen. Daarnaast ontwierp de vader van Gilles een verzorgingstafel waardoor zijn zoon niet kan vallen. De prijs voor tien jaar 'Design with a Heart' ging naar het 'oprijvaliesje' dat Julien voor zijn vrouw ontwierp.

Handicap International lanceerde de wedstrijd tien jaar geleden omdat er wel veel hulpmiddelen op de markt zijn om mensen met een beperking te helpen bij eenvoudige handelingen die voor hen niet evident zijn, zoals aankleden, iets oprapen of zich verplaatsen. Die zijn vaak echter te duur.

De wedstrijd startte als 'Kus voor een Klus' en ontving in 10 jaar tijd 300 uitvindingen. De ideeën komen van ouders die iets bedenken voor hun kind, van oudere mensen die het leven hun partner willen verlichten, of van vrienden of verzorgend personeel.

Lees meer