Op de foto van Nirmal Purja is een lange wachtrij te zien.
AFP PHOTO / PROJECT POSSIBLE Op de foto van Nirmal Purja is een lange wachtrij te zien.

Unieke foto toont lange (en dodelijke) wachtrij op Mount Everest

Een lange wachtrij is niet meteen wat je verwacht aan de top van ’s werelds hoogste berg. Maar toch komt het voor. Afgelopen woensdag waagden meer dan driehonderd mensen zich aan de klim, waardoor een file ontstond, zo is te zien op een bijzondere foto. Mogelijk heeft de wachttijd bijgedragen aan de dood van twee klimmers.

Klimmer Nirmal Purja zette de foto op Facebook, nadat hij zelf de top van Mount Everest bereikte. Volgens hem was het woensdag behoorlijk druk. Door het zeldzaam zachte weer waren er zo’n 320 mensen die allen op hetzelfde moment de tocht naar boven maakten. Dat zorgde voor een lange wachtrij die helemaal naar het topje van de berg kronkelde.

Zo’n file is niet alleen vervelend, maar ook behoorlijk gevaarlijk. Op een hoogte van ruim 8.000 meter is het ijskoud en zit er weinig zuurstof in de lucht. Tijdens het wachten is er dan ook meer kans dat klimmers vrieswonden oplopen of onwel worden. 

Doden

 Vorige week stierven nog twee mensen tijdens de klimtocht. Beiden liepen naar verluidt vertraging op door de lange wachttijden. Zo is er de 55-jarige Donald Cash die op woensdag de top bereikte, maar bezweek op de terugweg. Zijn twee begeleidende sherpa’s zouden tot twee uur hebben moeten wachten voor ze konden afdalen, rapporteert Outside.

Ook de 54-jarige Anjali Kulkarni overleefde haar klimtocht niet. Haar groep deed er drie uur langer over om naar het basiskamp terug te keren. “Door de hevige drukte [woensdag] en de vertraging bij het terugkeren, kon ze haar energie niet op peil houden”, vertelde de leider van de groep aan The New York Times.

Het totaal aantal doden op de hoogste bergpiek komt daarmee op zeven. Vorig jaar vielen er slechts vijf doden. Volgens waarnemers is minstens een deel van de sterfgevallen dan ook toe te schrijven aan de grote drukte op de berg. 

378 vergunningen

Het aantal alpinisten op de Mount Everest is fors toegenomen sinds de beklimmingen in de jaren negentig geliberaliseerd werden door de Nepalese overheid. Daardoor zijn heel commerciële expedities opgestart. De regering van Nepal heeft voor dit jaar een recordaantal van 378 klimvergunningen verleend aan klimmers. Dat is lucratief voor het arme land, want alpinisten moeten omgerekend 10.000 euro betalen om Mount Everest op te mogen.

Het totaalaantal klimmers ligt overigens hoger, omdat een deel ook via Tibet aan de beklimming begint. Tot nu toe is het meer dan 5.000 mensen gelukt om de top van de Mount Everest te bereiken. 

Bekijk ook:

Vrouw wil top van Mount Everest bereiken in 14 dagen

20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Els Pauwels

    ooh maar er is geen overbevolkingsprobleem hoor. !

  • Dithmar Guillaume

    Misschien iets voor Disney...nieuw pretpark...

Lees meer