2 Tweemaal Pili Hussein: als vrouw (links) en als mijnwerker.
Daima Kadin Tweemaal Pili Hussein: als vrouw (links) en als mijnwerker.

Vrouw doet zich jarenlang voor als man om in de mijn te kunnen werken. Tot er iemand verkracht wordt

Tien jaar lang deed Pili Hussein zich voor als een man om in de Tanzaniaanse diamantmijnen te kunnen werken en zo haar familie te kunnen onderhouden. Tot de politie haar pad kruiste. Ze werd ervan beschuldigd een vrouw te hebben verkracht. Om haar onschuld te bewijzen, kon Pili niet anders dan haar ware identiteit - en geslacht - te onthullen.

Pili Hussein groeide op als een van de 38 kinderen van een veeboer. "Mijn vader behandelde mij als een jongen", vertelt de vrouw. "Hij vertrouwde me een deel van zijn vee toe, maar een leven als koeienhoedster zag ik helemaal niet zitten".

Toen ze 31 jaar was, maakte Pili een einde aan haar huwelijk. Van haar man kreeg ze meer slaag dan eten.

Pili nam haar lot in eigen handen en besloot in de tanzanietmijnen te gaan werken. Omdat het voor vrouwen echter verboden is naar deze edelstenen te graven, deed Pili zich voor als een man. Haar plannetje lukte. "Ik veranderde mijn naam in Mjomba ('Nonkel', red.) Hussein. Ik gedroeg me als een gorilla", gaat ze verder. "Ik kon vechten als de besten, ik verkocht vuile praat en droeg altijd een mes. Voor de andere mijnwerkers was ik één van hen". In de tanzanietmijnen klopte Pili dagen van twaalf uur en langer. "Ik was ijzersterk en even productief als de 'andere' mannen".

Na zowat een jaar als mijnwerker, stootte Pili Hussein op twee enorme tanzanietstenen van 1.000 en 800 gram. Haar broodje was gebakken. Met de opbrengst kon ze degelijke huizen bouwen voor haar familie en startte ze haar eigen mijnbedrijf.

Ik kon vechten als de besten, ik verkocht vuile praat en droeg altijd een mes. Voor de andere mijnwerkers was ik één van hen

Pili Hussein
2 Twee geslepen tanzanietstenen.
thinkstock Twee geslepen tanzanietstenen.

Verkrachting

Maar dan kwam er een kink in de kabel. In het dorp waar Pili werkte, werd een vrouw verkracht door mijnwerkers. Pili werd verdacht en de politie kwam haar arresteren. Twee mannen hadden haar aangewezen als de dader. Om haar onschuld te bewijzen, kon Pili haar valse identiteit niet langer verborgen houden en onthulde ze aan de speurders dat ze een vrouw was. Pili vroeg de agenten of ze kon onderzocht worden door een vrouw. Zo kon onomstotelijk bewezen worden dat ze niets te maken had met de verkrachting.

De onthulling verspreidde zich als een lopend vuurtje. Niemand kon het geloven. "Mijn collega's vielen achterover. Ze wisten zelfs niet dat ik ondertussen was getrouwd en een gezin had gesticht."

Succesverhaal

Pili is nu 60 jaar. Ze runt een mijnbedrijf en stelt 70 mensen tewerk, ook vrouwen. "Maar ze werken niet onder de grond, wel als kok of als makelaar", klinkt het. Ze bezit 60 hectaren grond en een honderdtal runderen. 32 kinderen uit haar familie kunnen dankzij haar naar school.

Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels

Lees meer