Illustratiebeeld.
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld.

Wie van de drieling gaf nu die mep? Geen bewijs, dus vrijspraak

Een opmerkelijke rechtszaak in Nederland: welke broer van een eeneiïge drieling heeft nu die klap uitgedeeld in Bergen op Zoom? De jongeman die het volgens meerdere getuigen zou hebben gedaan, is nu vrijgesproken. De broers lijken ook zo op elkaar...

Even terug naar 2016. Op het plein voor het treinstation in Bergen op Zoom ontstaat een woordenwisseling tussen een koppel en twee Roosendaalse broers die deel uitmaken van een drieling. Volgens verschillende getuigen vallen er een klap en een schop. Een van de twee broers heeft schuld, daar is iedereen van overtuigd. Maar wie? 

Zelf houden ze de lippen stijf. En ook hun bloedeigen moeder zwijgt: zelfs zij kan naar eigen zeggen haar kroost soms amper uit elkaar houden. De getuigenverklaringen bieden geen uitsluitsel: ze zouden de één kunnen bedoelen, maar ook de ander. 

Binnenskamers weet de drieling heus wel wie er verantwoordelijk is voor de mishandeling, geeft hun advocaat toe. “Maar de één is niet verplicht om de ander er voor de rechtbank bij te lappen”, klinkt het. “Broers zijn loyaal aan elkaar, da's logisch. En de rechter heeft ze allebei gezien: die kon ze - net als de getuigen - kennelijk ook niet uit elkaar houden." En dus spreekt het Hof in hoger beroep nu van gebrek aan wettig en overtuigend bewijs. Schuld moet bewezen worden en dat is volgens het Hof nu eenmaal niet gelukt."

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • rudolf jacobs

    spijtig dat ik geen broers als twee of drieling had en zo op elkaar geleken,en beste er is nog altijd zoiets als zwijg gebod,een wet die ze zelf hebben gemaakt en uit gevonden dus ,je kan ze niet straffen door hun eigen stomme wetten mensen,je kan niet iemand straffen waarvan je niet zeker bent dat hij of zij erbij was of waren,jammelijk maar dat is de wet,in amerika kennen ze diezelfde wet niks aan te doen

  • Geert Vaelen

    Dus alle drielingen in de wereld mogen nu criminele feiten plegen en worden keer op keer vrijgesproken omdat ze niet kunnen aantonen wie het nu juist geweest is? Als ze hunne bek niet opentrekken, zijn ze voor mij alle 3 in fout wegens medeplichtigheid en belemmering van justitie. Geef ze alle 3 een zware straf, wedden dat er toch uiteindelijk ene gaat spreken omdat ie moet boeten voor iets wat ie niet gedaan heeft?

Lees meer