9
EPA

Zeilmeisje weer in Australië en op zucht van wereldrecord

De zestienjarige Jessica Watson vaart weer in Australische wateren. De Aussie tiener vatte in oktorber vorig jaar haar solozeiltocht rond de wereld aan. Ze vierde haar 'thuiskomst' met een échte Aussi snack met vegemite en beschuit. Watson is meer dan waarschijnlijk binnen enkele weken de jongste zeiler ooit die solo de wereld rondvoer. Een historische record.

Bij het binnenvaren van de Australische wateren - een nieuwe mijlpaal voor haar ambitieuze recordpoging - zei de tiener: "Het is goed weer thuis te zijn. Niet dat het nu anders aanvoelt, maar het is cool". Jess is inmiddels al 175 dagen onderweg op zee en moet het nu nog amper een week of drie volhouden om het felbegeerde wereldrecord te pakken in Sydney. Net op tijd om haar zeventiende verjaardag te vieren.

Ouders vliegen boven haar
Haar ouders vlogen - net als in januari na het ronden van Kaap Hoorn - boven haar jacht en konden via de satelliettelefoon met haar praten. "Kom maar dichter bij, piloot, als je mijn mooie rozegelakte teennagels wil zien", zei Jessica. Ze had het over haar schokkende belevenissen aan boord van haar kleine jacht, Ella's Pink Lady, en over het meest uitdagende gedeelte van haar trip dat er nu aankomt. Ze zei haar ouders ook nog in de wolken te zijn deze droom te mogen meemaken. 

Nu nog lastige Great Australian Bight
Volgens mama Julie Watson moet het moeilijkste echter nog komen. "Iedereen heeft het over Cape Horn als lastigste klip om te ronden, maar ik heb altijd beweerd dat de Great Australian Bight mij meer zorgen baarde. Het is berucht voor de moeilijke zeilomstandigheden."

Jessica zelf kijkt nog het meest uit naar een stevige uitslaapbeurt. Tijdens haar recordtrip kan ze per keer amper enkele uurtjes na elkaar dutten. Ook verse groenten en fruit staan op het verlanglijstje bij haar thuiskomst aan het beroemde Sydney Opera House ergens tijdens de eerste week van mei. (jv)

9
AFP
9
EPA
9
EPA
9
9
EPA
9
EPA
9
EPA
9
EPA

Lees meer