2 Een vrouw aan het werk in een kobaltmijn in Lubumbashi. Ook vandaag worden ontelbare Congolezen in de mijnen uitgebuit.
AFP Een vrouw aan het werk in een kobaltmijn in Lubumbashi. Ook vandaag worden ontelbare Congolezen in de mijnen uitgebuit.

Exclusief voor abonnees

"België heeft niks meer te zoeken in Congo. De Chinezen hebben zowat alles opgekocht"

NA DE SPIJTBETUIGING | WAT BRENGT DE TOEKOMST?

In zijn opmerkelijke brief betuigt koning Filip niet alleen spijt over wat geweest is, maar roept hij België en Congo op er samen een betere toekomst van te maken. Wat kan België betekenen voor het immens 'rijke' Congo, dat toch al decennialang arm blijft? Dokter Réginald Moreels en professor Stefaan Marysse - Congo-kenners en -liefhebbers - over de troefkaarten van onze ex-kolonie, die helaas altijd in verkeerde handen vallen.

Je hebt 6% van dit artikel gelezen

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Guido Swerts

    De Chinezen zijn zowat alles en overal aan het opkopen.

  • Alain Maes

    Decennialang is er geld gegeven door de belastingbetaler aan Congo voor ontwikkelingshulp maar meestal is het de elite die er mee gaan lopen is, de Chinezen kopen het op, plunderen en vertrekken dat is het groot verschil, dus voel ik mij schuldig, zeker niet.

Lees meer