Walter Damen
Jan De Meuleneir/Photo News Walter Damen

Exclusief voor abonnees

“Eindige straf moet oneindig kunnen worden”: strafpleiter Walter Damen hoopt dat nieuwe regering werk maakt van hervorming

We moeten af van het systeem waarbij veroordeelden na één derde van hun straf automatisch kunnen vragen om vervroegd vrij te komen. Dat zegt de bekende strafpleiter Walter Damen. Hij pleit voor minimale straffen die veroordeelden daadwerkelijk moeten uitzitten terwijl ze werken aan hun terugkeer in de samenleving. "Wie dat weigert, blijft in de cel. Zelfs als hij of zij einde straf is."

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erwin Schauvliege

    Een mooi, terecht en dringend initiatief. Maar met onze links-groen georiënteerde politieke partijen (ook sommige centrumpartijen hedendaags) komt dit er nooit door. We zijn nu eenmaal een verdeeld land en een verdeeld land kan nooit een ernstig (veiligheids-)beleid voeren. Daarenboven zijn er ook de almachtige rechters die voor het leven benoemd zijn en nooit in vraag mogen/kunnen worden gesteld. Het is goed leven in Belgie, voor criminelen.

  • pol van de velde

    Justitie werkt met statistieken en gevangenissen zitten allemaal vol.

Lees meer