Zo troosteloos ziet Tenerife er dezer dagen uit. Onze fotograaf ondervond er de lockdown aan den lijve. "Het hotelzwembad en het strand werden afgesloten, en de Guardia Civil inspecteerde met helikopters of niemand de regels overtrad."
Bart Leye Zo troosteloos ziet Tenerife er dezer dagen uit. Onze fotograaf ondervond er de lockdown aan den lijve. "Het hotelzwembad en het strand werden afgesloten, en de Guardia Civil inspecteerde met helikopters of niemand de regels overtrad."

"Ga deze zomer niet op vakantie"

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) zegt het onomwonden: ook in de zomer kunnen buitenlandse reizen nog in het gedrang komen door het coronavirus. "Persoonlijk zou ik een pauze inlassen." Ook de grote festivals laten doorgaan, vindt hij "niet zo'n goed idee".

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een zonnige zomervakantie boeken? Zonder goede annulatieverzekering (die coronaperikelen dekt) zou Van Ranst er niet aan beginnen. "Stel dat het virus midden of eind mei ten einde loopt in ons land, dan betekent dat nog niet dat het ook uitgedoofd is in andere landen, waar corona nu pas de kop opsteekt of zelfs nog moet doorbreken." Gevolg kan zijn dat Belgen die in eigen land de dans ontsprongen zijn, in het buitenland besmet raken en het virus weer meenemen naar ons land. "Ik zou alleszins een pauze inlassen voor internationale reizen. Vorig jaar was ik in de Ardennen: dat was heel fijn. Ik zou nu ook kiezen voor een vakantie in eigen land. Al was het maar om de horeca te ondersteunen. Naar zee kan ook, als we voldoende afstand houden van elkaar."

Voor de grote festivals, zoals Graspop (18-21 juni), Rock Werchter (2-5 juli) en Tomorrowland (17-26 juli), heeft de viroloog eveneens slecht nieuws. Die zouden volgens hem beter afgelast worden, in navolging van het Engelse Glastonbury (24-28 juni). Vanuit dezelfde redenering: "Laat je mensen uit landen waar het virus nog woedt naar België reizen, dan riskeer je corona hier te herintroduceren. Bovendien zullen veel artiesten afzeggen - ik verwacht immers nog meer reisverboden." Voor kleinere festivals ziet Van Ranst geen probleem. "Op voorwaarde dat we tegen dan op nul besmettingen zitten. En we zien in China dat de epidemie in de eindfase een lange staart kan hebben."

Wat de maatregelen betreft die in België al genomen zijn, betreurt Van Ranst het dat de lessen werden geschrapt. "Ik rekende op de schoolkinderen om bij te dragen aan de groepsimmuniteit (de Nederlandse aanpak, red.), maar de politiek heeft de wetenschap daar niet in gevolgd."

Lees ook het interview met Marc Van Ranst en Steven Van Gucht: “We hadden de scholen nooit mogen sluiten” (+)

133 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kara Melis

    Helaas denk ik nog steeds dat een verbod niet overal effectief is.Ik werk in de supermarkt.veel klanten volgen de regel van 1,5 meter niet.Er zijn veel mensen op straat. Ze lopen naast elkaar.Overal voor een tijdje moet volledig gesloten zijn.

  • Lieve De Meyer

    Sant in eigen land. Ik kan alleen maar blij zijn om nu in Belgie te mogen leven. Ons sociaal valnet, de gezondheidszorg enz. toch een van de betere ? Niet ? Deze zomer een appartementje kopen aan zee... waarom niet ? Kortbij, veilig , op vakantie wanneer je er zin in hebt, voor zover het land niet in lockdown verkeerd, en zo weer thuis als het moet. Mooie zomers, weekends... en als alles goed zit volgend jaar verhuren, en het buitenland mag weer lonken .. ;-)

Lees meer