2 Aan de slag in de keuken van 'De Vork van Luc Bellings'. Amper drie maanden na opening had hij al z'n eerste ster beet.
Photo News Aan de slag in de keuken van 'De Vork van Luc Bellings'. Amper drie maanden na opening had hij al z'n eerste ster beet.

Exclusief voor abonnees

"Ik ben een strever, in de keuken én op de fiets"

Luc Bellings proeft deze zomer aan de kust én in de Ardennen

Chefs aan de kust, opgelet! Luc Bellings (53) is weer op pad. En dit jaar, in primeur, pour les Wallons la même chose : de meest gevreesde der gevreesde horecarecensenten breidt zijn actieterrein uit naar de Ardennen, gretig op zoek naar verborgen keukenparels en verbeten op jacht naar toeristenvallen. "Ik ben een strever, hé."

Ah, de Ardennen: de koele bossen, de sprankelende riviertjes, de frisse berglucht. En ook: restaurantjes langs de oevers van Ourthe en Semois waar je eerlijk eten krijgt - 'Ardense boter' is niet voor niks een keurmerk van kwaliteit. Daar, aan de andere kant van de taalgrens, is het gastronomisch toch héél anders gesteld dan aan onze kust, met bistro's en brasseries waar je een diepvriesgarnaalkroket met zwartgeblakerde frieten veel te duur betaalt? "Dat dacht ik toch", zegt Luc Bellings, voormalig tweesterrenchef, maar vooral al sinds 2011 de schrik van de kusthoreca. Dus, omdat Bellings zijn eigen vooroordeel wilde toetsen aan de realiteit, keurt hij vanaf volgende zaterdag voor u de kwaliteit van het koninginnenhapje in Dinant en de vol-au-vent in Knokke. "Ik moet wel zeggen: in al die jaren dat in de kusthoreca recenseer, heb ik moeten vaststellen dat het toch niet slecht gesteld is met de kwaliteit. Sterker nog, de kust is erop vooruitgegaan in de zeven jaar dat ik dit nu al doe."

Dankzij jouw kritiek?

"Oh nee. Ik wil daar geen pluimen voor op mijn hoed steken - verre van. Al moet ik toegeven: ze zijn aan de kust héél alert geworden als ik in de buurt ben (lacht). Vorige week was ik in Nieuwpoort. Ik was een uurtje te vroeg, dus ging ik nog een koffie drinken en de krant lezen. Plots gingen alle alarmbellen af. De chefs belden mekaar: 'Pas op, Bellings is hier!' Toen we terug naar de auto wandelden, kwamen we één van de chefs die we die dag hadden bezocht opnieuw tegen: 'Ah, ge zijt daar en daar en daar geweest.' Ze hebben dus toch wat schrik gekregen (lacht)."

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

Lees meer