"Laagste inkomens krijgen schooltoeslag als laatste"

"De laatste inkomens krijgen hun schooltoeslag als laatste uitbetaald." Dat zegt Vlaams Parlementslid Hannes Anaf (sp.a). "Vroeger moesten mensen hun studiebeurs zelf aanvragen, nu krijgen ze automatisch een schooltoeslag. Ik begrijp dat er kinderziektes opduiken, maar toen ik minister Beke erover aansprak, ontkende hij het probleem. Dat is niet oké."

Uit een e-mail van Parentia, een uitbetaler van het groeipakket, blijkt dat mensen die leven van een ziekteuitkering of leefloon tot eind deze maand of mogelijk zelfs begin volgende maand moeten wachten op de uitbetaling van de schooltoeslag. Voor hen zijn de berekeningen nog niet gebeurd, daarvoor is het wachten op een informaticaprogramma. José Franco uit Gingelom heeft geen boodschap aan die uitleg. "Ik heb vijf kinderen, drie van hen zitten al in het middelbaar. We hebben al voor meer dan 1.000 euro kosten moeten maken voor boeken, mappen, kopies... Dat weegt, als je maar een inkomen van 1.400 euro hebt. Een deel van de schoolfacturen heb ik dan ook nog niet betaald." De man werkte vroeger in de transportsector, maar moet door een ziekte nu rondkomen met een uitkering.

Bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) erkent intussen dat er een probleem is met enkele federale databanken. "Eind deze maand is dat opgelost", laat hij weten. "We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat mensen met een uitkering volgend jaar niet opnieuw moeten wachten op hun schooltoeslag." Hannes Anaf stelt voor om hen in de toekomst als eerste aan beurt te laten komen. (IDV/ARA)

Lees meer