Dokwerkers kunnen vlot 50.000 tot 100.000 euro verdienen met het uithalen van een lading cocaïne uit een container.
© Bart Leye Dokwerkers kunnen vlot 50.000 tot 100.000 euro verdienen met het uithalen van een lading cocaïne uit een container.

'Maffia-team' moet drugsclans droogleggen

ANTWERPEN LANCEERT TASKFORCE TEGEN GEORGANISEERDE MISDAAD

Vandaag wordt de nieuwe taskforce in de strijd tegen de drugsbendes in Antwerpen voorgesteld. Dit 'Maffia-team' met 70 tot 80 politiemensen, belastingcontroleurs en andere inspecteurs moet de drugsclans volledig in kaart brengen en droogleggen.

Liefst drie ministers, een staatssecretaris en een burgemeester tekenen vanmorgen in het Antwerpse Havenhuis present voor de voorstelling van het Stroomplan tegen drugscriminaliteit. Daar wil elke politieke partij mee scoren. Speerpunt in dat plan wordt de oprichting van een nieuwe taskforce.

Directeur Stanny De Vlieger van de federale gerechtelijke politie Antwerpen zal het nog samen te stellen team leiden. Zijn korps zal een dertigtal manschappen leveren, de lokale politie doet eenzelfde inspanning. De twee politiediensten werken sinds 2017 samen om clans zoals de Mixers, de Turtles of andere allochtone drugsfamilies in kaart te brengen.

Schat aan informatie

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zit op "een schat aan informatie" over die drugsfamilies, zo liet hij de voorbije weken verstaan. Van elk huis, elke loungebar, elke snackbar of elke auto die deze clans aankopen of uitbaten, wordt onderzocht waar het geld vandaan komt.

De politie krijgt extra informatie aangeleverd van controle- en stadsdiensten. Bijvoorbeeld wie van de drugsclan krijgt een uitkering, wie woont in een sociale woning, wie sponsort een sportclub, wie rijdt in dure huurwagens rond in trouwstoeten...

Eén clan, de Mixers van de drie broers S. is vorig jaar al aangepakt. Van deze bende zijn twee huizen in Marokko, een speedboot, een jetski en enkele luxewagens in beslag genomen.

Het Maffia-team gaat ook op andere assen werken, zoals de strijd tegen de corruptie bij havenmedewekers. Dokwerkers kunnen vlot 50.000 tot 100.000 euro verdienen met het uithalen van een lading cocaïne uit een container. Het nieuwe team moet hen beter screenen.

De machtige vakbonden van dokwerkers zijn razend dat alleen zij geviseerd worden. Ook bij douaniers, privébewakers, personeel van containerbedrijven en zelfs bij de politie bestaat er corruptie. Het personeel van politie, belastingen en douane vreest vooral dat er geen extra mensen bijkomen. "Er zal wat geschoven worden met manschappen, maar wat lost dat op? Van extra personeel hebben wij nog niets gehoord", was de algemene teneur gisteren.

Geen dag te vroeg

Het Maffia-team komt er geen dag te vroeg. Vorige donderdag werd op de Antwerpse Linkeroever alweer 1,3 ton cocaïne in beslag genomen. De container was vanbinnen met lood bekleed zodat de drugs onzichtbaar zouden zijn bij een doorlichting in de scanner. De douane vond de lading met een straatwaarde van 65 miljoen euro tijdens een manuele controle. Er werd niemand gearresteerd. Vorig jaar werd in totaal 40 ton cocaïne in de Antwerpse haven onderschept door de douane.

Lees meer