2
Getty Images/iStockphoto

Exclusief voor abonnees

"Moet dronken doodrijder levenslang gekweld blijven?" Vzw helpt veroorzakers ongevallen omgaan met schuldgevoel

Wie ooit iemand heeft aangereden - al dan niet met dodelijke afloop - worstelt vaak voor altijd met schuld. Even Zeer, een vereniging voor lotgenoten, wil hen helpen. Vanaf volgend jaar moet er in elke Vlaamse provincie een afdeling zijn. En ja, ook wie dronken of met overdreven snelheid iemand heeft doodgereden, kan er terecht. "Moeten zij levenslang gekweld blijven?"

Tien jaar geleden reed Guido Lempereur (57) een voetganger op het zebrapad aan. Hij was nuchter, hij reed niet snel, hij was niet aan het telefoneren, maar het was donker en signalisatie op een verkeersdrempel bemoeilijkte het zicht. Het was gebeurd voor hij wist wat er gebeurde. Zijn slachtoffer verkeerde door een verbrijzelde nekwervel een tijdlang in kritieke toestand, kan door een kapotte knie niet meer sporten en zal altijd een stramme nek hebben, maar maakt het voor de rest goed. Je zou zeggen: beiden hebben ondanks de pech ook geluk gehad, het had veel erger kunnen zijn.

En toch: als Guido met de auto rijdt en hij ziet een voetganger of fietser in een gevaarlijke situatie, dan moet hij de wagen aan de kant zetten. Dan wordt hij overvallen door paniek. Zelfs wanneer hij een bestuurder achter het stuur met een smartphone bezig ziet, begint hij soms te hyperventileren. En 's nachts ziet hij in zijn slaap nog vaak die schimmige beelden die eindigden in een doffe klap. "Ik heb het ongeval kunnen plaatsen", zegt hij, "maar helemáál verwerkt is het nog altijd niet."

Guido Lempereur is voorzitter van Even Zeer, een zelfhulpgroep voor mensen die ooit iemand hebben aangereden. Even Zeer bestaat acht jaar en telt zeventig leden. Sinds januari is de vereniging een vzw en in elke provincie wordt nu een afdeling opgericht.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Van Rompaey

    Ja, en nog eens ja. Ik drink geen enkele alcoholische drank als ik een voertuig bestuur. Dat noem ik zelfcontrole waar ik fier over ben.De uitgesproken geldelijke straf moet onmiddellijk terugverdiend worden via dwangarbeid. Geen enkele verschoning.

  • fons van loon

    Het woord doodrijder gebruikt men veel te vlug,zelfs al is er alcohol in het spel dan kan de schuld nog volledig bij het slachtoffer liggen en is de zogenaamde doodrijder eigenlijk het slachtoffer!Vooral zwakke weggebruikers wanen zich vaak de koning van de weg en trekken zich van niks iets aan(zie wielertoeristen),hardleerse wegpiraten kunnen daarentegen niet zwaar genoeg gestraft worden!

Lees meer