2 #Operatie toekomst
HLN #Operatie toekomst

#Operatietoekomst. Tien experts geven hun adviezen om ons land weer te laten werken

Stilstaan is achteruitgaan, en dat doet dit land al exact één jaar lang. Toen heeft de kiezer de kaarten zo geschud dat er blijkbaar enkel op papier nog een regering te vormen is. Want in de Wetstraat lukt niet meer wat - samen met bier en chocolade - ons belangrijkste handelsmerk is: compromissen sluiten. Tien experts geven hun adviezen om ons land weer te laten werken.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een virale infectie heeft volledige sectoren lamgelegd en andere tot het uiterste van hun limieten gedreven. Zo zijn we in onze grootste maatschappelijke en economische crisis beland sinds de Tweede Wereldoorlog. Het zou een regelrechte schande zijn, mochten onze politieke leiders er de komende maanden nog altijd niet in slagen om hun handtekening te zetten onder een ambitieus akkoord waarmee we de verloren tijd inhalen.

Met de redacties van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws vonden we het onze plicht om op zijn minst een aantal punten naar voren te schuiven van wat in zo'n akkoord moét staan. Daarvoor deden we een beroep op de ervaring en inzichten van tien experts die neutraal, betrouwbaar en in hun vakdomein een absolute referentie zijn. We vroegen hen wat als eerste moet worden gerealiseerd én wat zeker anders moet - en we zijn van plan hen dat op belangrijke momenten in de toekomst opnieuw te vragen. Met #operatietoekomst geven deze tien experts een voorzet, die nu alleen nog maar moet worden binnengekopt. Door moedige politici, die visie en leiderschap durven te tonen.

Ja, we treuren om onze bijna 10.000 coronadoden. Ze zijn met te veel en we moesten te vroeg afscheid van hen nemen. Maar bij de pakken blijven zitten is geen optie. We willen de rug rechten, de mouwen oprollen en deze crisis gebruiken om te doen wat we al veel langer hadden moeten doen. Zo ver als het virus ons achteruit heeft gezet, zo groot kunnen de stappen zijn die we hierna vooruit zetten. Met z'n allen samen.

De experten:

Arbeidseconoom Stijn Baert: “Bijt door de zure appel en stop met brugpensioen” (+)
Mobiliteitsexpert Alexander D’Hooghe: “Gooi de markt open, zo hebben mensen meer keuzes om zich te verplaatsen” (+)
Klimaatexperte Jill Peeters: “Als we de Green Deal niet uitvoeren, verliezen we onze jobs, bomen én kustlijn” (+)
Sportexpert Tomas Van Den Spiegel: “Twee uur lang naar sport op tv kijken: dat gaat eruit” (+)
Politiek expert Carl Devos: “We moeten naar minder en grotere partijen” (+)
Econoom Geert Noels: “Hogere belastingen zullen Vlaanderen hard raken” (+)
Welzijnexperte Inge Vervotte: “Zoveel regels dat mensen soms bang zijn iets fout te doen” (+)
Onderwijsexpert Dirk Van Damme: “Stop met de eindtermen: het niveau van het Vlaams onderwijs is erdoor gedaald” (+)
Cultuurexpert Marc Didden: “Hou op met naar kunstpractici te kijken als een bende bedelaars” (+)
Gezondheidseconoom Lieven Annemans: “We zijn kampioen in genezen, maar niet in voorkomen. En dat is veel goedkoper” (+)

De hoofdredactie van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS

2
VTM

112 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tom Faes

    Begin eens met de lonen van +4500 € per maand een beteke extra te laten bijdragen . Wie haalt het in zijn hoofd te denken dat een CEO of een minister of een top voetballer of de mensen uit dit artikel meer waard is dan een gewone man of vrouw .Zouden deze mensen stoppen omdat ze 500 € per maand minder krijgen ? Bijlange niet , dus begin daarmee!

  • Antonio Rinaldi

    Wanneer gaan wij te weten komen wat al die experten en virologen al extra verdiend hebben dankzij Corona?

Lees meer