2 2014 | De indexsprong, het optrekken van de pensioenleeftijd: de "asociale" maatregelen van de regering-Michel kwamen haar al na enkele maanden op een hete herfst te staan. "Maar die bleef zonder gevolg", aldus de prof.
BELGA 2014 | De indexsprong, het optrekken van de pensioenleeftijd: de "asociale" maatregelen van de regering-Michel kwamen haar al na enkele maanden op een hete herfst te staan. "Maar die bleef zonder gevolg", aldus de prof.

Exclusief voor abonnees

"Staken wérkte 120 jaar lang. Tot N-VA aan de macht kwam"

LAND GAAT PLAT, MAAR ZAL DAT IETS OPBRENGEN?

Het land gaat plat vandaag, maar wat brengt zo'n nationale staking eigenlijk op? De vakbonden die hun spierballen eens laten rollen, een aperitiefje voor de verkiezingen of halen stakers wel degelijk hun slag thuis? "Vroeger vaak wel", zegt professor Geert Van Goethem (UGent). "Maar niet meer sinds N-VA in de regering zit.”

Een algemene staking kost onze bedrijven en de schatkist honderden miljoenen euro's, zo voorspellen economen. Weggesmeten geld of levert zo'n staking ook iets op? De geschiedenis leert dat wanneer we massaal het werk neerleggen, dat zelden zonder gevolgen blijft. "Tot vrij recent waren die nationale stakingen niet te onderschatten als breekijzer in het sociaal overleg en de politiek", zegt Geert Van Goethem, professor Geschiedenis (UGent) en directeur van het instituut voor Sociale Geschiedenis (Amsab). 

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

Lees meer