4 Een hoopje puin waarop ooit de sokkel met kruis van het kerkhof (foto onder) stond. Meer is er niet over van de begraafplaats, waar nu enkel koeien grazen.
RV Een hoopje puin waarop ooit de sokkel met kruis van het kerkhof (foto onder) stond. Meer is er niet over van de begraafplaats, waar nu enkel koeien grazen.

Exclusief voor abonnees

‘Vergeten begraafplaats’ met 599 gesneuvelde Belgen ligt er verkommerd bij

Op honderden kerkhoven bij ons schalt maandag een klaroen, maar op de Belgische begraafplaats in het Franse Neuville-sous-Montreuil blijft het wellicht muisstil op Wapenstilstand. Hoogstens zullen er koeien loeien, terwijl ze lustig grazen bovenop 599 landgenoten die in WO I sneuvelden. Het vergeten kerkhof werd pas vijf jaar geleden herontdekt, maar is nog steeds niets meer dan een troosteloze wei. En dat omdat de eigenaar, een landbouwer, dwars ligt.

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

  • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
  • Slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu

45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Joeri De clercq

    Een bord met herdenking aan me en onder de grond met een toplaag van groen gras en graaiende koeien , ja veel liever dan een kil kerkhof. Niet iedereen denk er zo over natuurlijk.

  • Gert Maes

    Hoe mooi en vredelievend kan het hiernamaals zijn. Rusten onder een groen stuk weidegrond met grazende koeien boven je hoofd. Als er voor elke gestorven mens een gedenksteen op aarde moest staan, stond heel de wereld vol. Een mens of dier leeft voort in de herinnering van zijn nabestaanden. Niet in een stuk steen.

Lees meer