4 Een hoopje puin waarop ooit de sokkel met kruis van het kerkhof (foto onder) stond. Meer is er niet over van de begraafplaats, waar nu enkel koeien grazen.
RV Een hoopje puin waarop ooit de sokkel met kruis van het kerkhof (foto onder) stond. Meer is er niet over van de begraafplaats, waar nu enkel koeien grazen.

Exclusief voor abonnees

‘Vergeten begraafplaats’ met 599 gesneuvelde Belgen ligt er verkommerd bij

Op honderden kerkhoven bij ons schalt maandag een klaroen, maar op de Belgische begraafplaats in het Franse Neuville-sous-Montreuil blijft het wellicht muisstil op Wapenstilstand. Hoogstens zullen er koeien loeien, terwijl ze lustig grazen bovenop 599 landgenoten die in WO I sneuvelden. Het vergeten kerkhof werd pas vijf jaar geleden herontdekt, maar is nog steeds niets meer dan een troosteloze wei. En dat omdat de eigenaar, een landbouwer, dwars ligt.

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gert Maes

    Hoe mooi en vredelievend kan het hiernamaals zijn. Rusten onder een groen stuk weidegrond met grazende koeien boven je hoofd. Als er voor elke gestorven mens een gedenksteen op aarde moest staan, stond heel de wereld vol. Een mens of dier leeft voort in de herinnering van zijn nabestaanden. Niet in een stuk steen.

  • jean-paul broos

    Eén van de mooiste eerbetuigingen kan je meemaken in het Fort van Loncin,waar elk jaar duizenden bezoekers komen en vooral scholen.Daar worden onze Belgische soldaten(er liggen er nog 250 bedolven tussen het buskruit)met eer behandeld en jaarlijks herdacht,vooral op 15 augustus(ontploffing Fort op 15 aug.1914) en natuurlijk op 11 november.Doen!

Lees meer