Een leeg klaslokaal.
thinkstock Een leeg klaslokaal.

1.200 leraren te weinig: tekort in vijf jaar verdubbeld

Het lerarentekort wordt almaar nijpender. Eind vorige maand waren er 436 leerkrachten tekort in het kleuter- en lager onderwijs en 786 in het middelbaar.

Het lerarentekort is in vijf jaar tijd verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van de VDAB. "De trend is duidelijk: het tekort aan leraren wordt steeds nijpender. Vooral voor wetenschappelijke vakken, voor Frans en voor wiskunde zijn leerkrachten steeds moeilijker te vinden. Dat is nu in heel Vlaanderen zo. Vroeger was er in Limburg geen probleem, maar ook daar is leerkracht een knelpuntberoep geworden."

Volgens Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, zorgt een cocktail van omstandigheden voor het groeiende tekort: de uitstroom van leerkrachten door de vergrijzing, de goed draaiende economie waardoor leerkrachten ook in de privé makkelijk aan de slag kunnen, meer kinderen op de schoolbanken en te weinig studenten in de leerkrachtenopleiding. "Heel recent krijgen we gelukkig hoopgevende signalen van meer inschrijvingen in de hogescholen", zegt Boeve. "Dat zal nodig zijn, want het tekort zal nog groter worden."

De VDAB zet intussen ook fors in op de omscholing van werknemers uit de privé tot onderwijzers. "Probleem is dat deze mensen hun anciënniteit uit de privé niet kunnen meenemen naar het onderwijs", zegt Boeve. "Ik lees in het regeerakkoord dat de overheid daar een mouw aan gaat passen. Dat zou goed nieuws zijn, maar het zal ook flink wat geld kosten. Naast het loon blijft ook jobzekerheid een probleem. Opdrachten zijn niet zelden deeltijds en dat is voor veel mensen een nadeel."

71 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Thiery Vansweevelt

    Allee jong een tekort? Als ik alle 'positieve' commentaren over leerkrachten hier steevast leest begrijp ik dat niet. De meeste reageerders hier vinden immers dat leerkrachten niet écht werken. Dus dat moet een luilekkerleven zijn.

  • johan demuynck

    Leraren te weinig ??? 150.000 personeelsleden bij onderwijs voor ocharme een bevolking van iets meer dan 6 miljoen. Absurdistan !!!

Lees meer