Een op de vier Vlamingen voelt zich arm.
Thinkstock Een op de vier Vlamingen voelt zich arm.

1 op de 4 Vlamingen voelt zich arm

Ruim een kwart van de Vlamingen voelt zich arm of relatief arm. Dat blijkt uit De Grote Geldenquête, die vanavond in het VTM-programma 'Telefacts' wordt voorgesteld. Bijna 5% zegt elke maand in het rood te gaan (arm), meer dan 22% komt maar net rond (relatief arm).

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Eén op de vijf Vlamingen stelt om financiële redenen al eens een doktersbezoek uit, één op de tien slaat soms een maaltijd over omdat er niet genoeg geld is. Uit een bevraging van iVOX blijkt dat de welvaart in ons land relatief is. 67% van de Vlamingen rekent zichzelf tot de middenklasse en 6% noemt zich rijk. Driekwart heeft het met andere woorden goed tot zeer goed. Maar anderzijds komt 27% amper of niet rond. Vrouwen, alleenstaanden, ouderen en laaggeschoolden zijn in die groep sterker vertegenwoordigd dan mannen, samenwonenden, jongeren en hogeropgeleiden. David de Vaal van het Netwerk tegen Armoede schrikt niet van deze bevindingen. "De cijfers bevestigen wat we al een tijd aanvoelen: de risicogroep voor armoede wordt steeds groter."

De Grote Geldenquête van 'Telefacts' onderzocht ook hoe de Vlamingen tegen hun loon en hun belastingen aankijken, hoeveel ze sparen en in welke mate de woonkosten, energiefacturen en prijzen van levensmiddelen volgens de consument zijn geëvolueerd. De maximale foutenmarge van de studie, uitgevoerd bij duizend mensen, bedraagt 3,02%.

“De risicogroep wordt alsmaar groter”: lees in HLN+, exclusief voor abonnees, waarom steeds meer mensen moeite hebben om rond te komen. Proef nu vier weken gratis!

Gecoördineerde aanpak

“Dit is een ernstig probleem”, zo reageerde CD&V-vicepremier Kris Peeters vanochtend in het eerste online-ochtendnieuws op VTM. Volgens Peeters heeft de federale regering heel wat inspanningen gedaan, onder meer op het vlak van leeflonen, minimumlonen en uitkeringen. “We hebben alles gedaan wat we konden”, aldus Peeters. Toch vindt Peeters dat de toekomstige Vlaamse en federale regeringen “duidelijke afspraken moeten maken voor een meer gecoördineerde aanpak”.

Sp.a-voorzitter John Crombez is niet verrast door de cijfers. Volgens hem bevestigen ze dat steeds meer mensen problemen hebben om hun facturen te betalen. “Het probleem is dat mensen zoals Peeters afkomen met statistieken en niet meer kijken naar de mensen. Ministers blijven zeggen dat er geen probleem is, terwijl mensen niet meer rond komen. Alle essentiële facturen zijn gestegen”, aldus Crombez. 

364 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Libotton

    Politiekers en vakbonden dienen zich echt te herbronnen. Ik stel vast dat men echt nooit out-of-the box durf denken! Bijvoorbeeld ‘de indexaanpassing’ maak dit vast voor iedereen en klik dit bast om 2500euro dus 50euro vast en zo wordt het mogelijk laagbetaalden potentials en jongeren een echte loonsverhoging te gunnen en de surfers, net niet ontslagen, niets te geven. Ik was als hoger kader verlegen dat ik meer index kreeg dan ik aan goede krachten kon geven. Tegen HR was geen optie

  • BERT VANHOECKE

    Wat is zich arm voelen ? Ik voel mij arm tov mensen met dure auto's en grote villa's. Mensen die zich geen woning kunnen permitteren zullen zich arm voelen tov mij omdat ik wel een huis(je) bezit. Het belangrijkste is en blijft je gezondheid.

Lees meer