Een op de vier Vlamingen voelt zich arm.
Thinkstock Een op de vier Vlamingen voelt zich arm.

1 op de 4 Vlamingen voelt zich arm

Ruim een kwart van de Vlamingen voelt zich arm of relatief arm. Dat blijkt uit De Grote Geldenquête, die vanavond in het VTM-programma 'Telefacts' wordt voorgesteld. Bijna 5% zegt elke maand in het rood te gaan (arm), meer dan 22% komt maar net rond (relatief arm).

Eén op de vijf Vlamingen stelt om financiële redenen al eens een doktersbezoek uit, één op de tien slaat soms een maaltijd over omdat er niet genoeg geld is. Uit een bevraging van iVOX blijkt dat de welvaart in ons land relatief is. 67% van de Vlamingen rekent zichzelf tot de middenklasse en 6% noemt zich rijk. Driekwart heeft het met andere woorden goed tot zeer goed. Maar anderzijds komt 27% amper of niet rond. Vrouwen, alleenstaanden, ouderen en laaggeschoolden zijn in die groep sterker vertegenwoordigd dan mannen, samenwonenden, jongeren en hogeropgeleiden. David de Vaal van het Netwerk tegen Armoede schrikt niet van deze bevindingen. "De cijfers bevestigen wat we al een tijd aanvoelen: de risicogroep voor armoede wordt steeds groter."

De Grote Geldenquête van 'Telefacts' onderzocht ook hoe de Vlamingen tegen hun loon en hun belastingen aankijken, hoeveel ze sparen en in welke mate de woonkosten, energiefacturen en prijzen van levensmiddelen volgens de consument zijn geëvolueerd. De maximale foutenmarge van de studie, uitgevoerd bij duizend mensen, bedraagt 3,02%.

“De risicogroep wordt alsmaar groter”: lees in HLN+, exclusief voor abonnees, waarom steeds meer mensen moeite hebben om rond te komen. Proef nu vier weken gratis!

Gecoördineerde aanpak

“Dit is een ernstig probleem”, zo reageerde CD&V-vicepremier Kris Peeters vanochtend in het eerste online-ochtendnieuws op VTM. Volgens Peeters heeft de federale regering heel wat inspanningen gedaan, onder meer op het vlak van leeflonen, minimumlonen en uitkeringen. “We hebben alles gedaan wat we konden”, aldus Peeters. Toch vindt Peeters dat de toekomstige Vlaamse en federale regeringen “duidelijke afspraken moeten maken voor een meer gecoördineerde aanpak”.

Sp.a-voorzitter John Crombez is niet verrast door de cijfers. Volgens hem bevestigen ze dat steeds meer mensen problemen hebben om hun facturen te betalen. “Het probleem is dat mensen zoals Peeters afkomen met statistieken en niet meer kijken naar de mensen. Ministers blijven zeggen dat er geen probleem is, terwijl mensen niet meer rond komen. Alle essentiële facturen zijn gestegen”, aldus Crombez. 

368 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Emi De graeve

    Uit noodzaak krijgt bij mij alles een tweede en een derde leven, ik gebruik regenwater, bak zelf, zorg voor eigen groenten... probeer mijn eigen klussen op te knappen enz... De ene mens heeft veel meer nodig dan de andere om zich "niet arm" te voelen. Gezond mogen blijven en content zijn met wat ge hebt is dikwijls een groot geluk, ook al steekt de graaipolitiek en de onrechtvaardigheid soms de ogen uit.

  • michel De Blay

    630 euro om een huis te huren in Vlaams-Brabant!!!!! Vandaag kan men met 630 euro (brutto)inkomsten /maand als eigenaar ongeveer 100000 euro lenen bij de bank. Probeer maar eens met 100000 euro een huis te kopen??? Je hebt er nog niet eens de bouwgrond mee, en dan nog zijn er mensen die vinden dat de huurwoningen duur zijn!!!! Bouwen of kopen is het allerduurste, huren is eigenlijk het goedkoopst van het goedkoopst. Mensen die daar aan twijfelen kunnen niet tellen.

Lees meer