Steve Bakelmans, links, wachtte al twee jaar op zijn proces.
RV, Belga Steve Bakelmans, links, wachtte al twee jaar op zijn proces.

100 dossiers met spoed doorgelicht om nieuw drama te voorkomen

De Antwerpse procureur-generaal controleert met spoed honderd aanslepende rechtszaken. Het hof van beroep stelde die dossiers, ook dat tegen Steve Bakelmans, op 3 juli 2018 voor onbepaalde tijd uit. De strafkamer die de dossiers zou behandelen, werd toen gesloten wegens personeelsgebrek.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De procureur-generaal wil met de extra doorlichting uitsluiten dat er nog een gevaarlijke verkrachter vrij rondloopt omdat zijn proces in beroep maar aansleept. "Eind deze week is die controle klaar", belooft woordvoerder Luc De Mot van het parket-generaal.

De honderd aanslepende zaken zijn niet enkel zedenzaken. In de nu gesloten rechtbankkamer C2 werden verkrachtingen en pedofiliezaken behandeld, maar ook drugsdossiers en oplichtingen. Het parket-generaal kan niet zeggen hoeveel zedenzaken er bij die honderd zitten. "Wij moeten de dossiers stuk per stuk bekijken. Duikt er toch een risicovolle zedenzaak op, dan brengen wij die verdachte zo snel mogelijk voor een andere kamer van het hof van beroep."

Eerste voorzitter Rob Hobin, die baas is over de 62 rechters bij het hof van beroep, blijft de sluiting van rechtbankkamer C2 verdedigen. Zijn voorganger nam die beslissing. "In de tweede helft van 2018 gingen zes magistraten met pensioen, onder wie vier strafrechters. Er waren dus simpelweg niet genoeg bevoegde magistraten om alle strafkamers te bemannen."

Gemiddeld wordt een verdachte in Antwerpen binnen de tien maanden berecht door het hof van beroep. Door de sluiting van strafkamer C2 zat Steve Bakelmans al twee jaar te wachten op zijn proces.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer