Volgens verschillende wetenschappers gaan vossen zich door vossenjachten sneller voortplanten, om het territorium te bezetten. Gevolg: meer jonge vossen, die nadien opnieuw worden geschoten.
Martijn de Jonge/Hollandse Hoogte Volgens verschillende wetenschappers gaan vossen zich door vossenjachten sneller voortplanten, om het territorium te bezetten. Gevolg: meer jonge vossen, die nadien opnieuw worden geschoten.

12.500 vossen geschoten, Hermes Sanctorum pleit voor tijdelijk jachtverbod

In 2016 zijn in Vlaanderen minstens 12.491 vossen geschoten. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum (onafhankelijke) opvroeg bij minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Het jaar voordien waren dat er nog 11.720. 

"Nochtans heeft de vossenjacht geen enkel nut", vindt Sanctorum. Volgens verschillende wetenschappers gaan de dieren zich dan net sneller voortplanten, om het territorium te bezetten. Gevolg: meer jonge vossen, die nadien opnieuw worden geschoten. "Terwijl hen niet afschieten het aantal constant zou houden: een absurde situatie." Sanctorum stelt voor om de vossenjacht enkele jaren aan banden te leggen, net als in Luxemburg, om te kijken wat het effect is. (ARA)

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!

Lees meer