Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.

144 kleuters pleegden misdrijf: van diefstal tot aanrandingen

144 kinderen jonger dan 6 jaar hebben vorig jaar in Vlaanderen en Brussel een ’als misdaad omschreven feit’ (mof) gepleegd. Dat blijkt uit gegevens van alle parketten. Het gaat onder meer over slagen en verwondingen (29), aanranding en verkrachting (14) en drugsfeiten (5). 

Vlaams Volksvertegenwoordiger Lorin Parys (N-VA) snuisterde in de cijfers van politie en parketten en telde voor Vlaanderen en Brussel liefst 1.257 kinderen jonger dan twaalf jaar die feiten hebben gepleegd die werden gemeld bij politie en parket. 144 zaken en evenveel daders (60 procent jongens) hebben betrekking op kinderen jonger dan zes jaar, kleuters dus. En dat gaat niet alleen over het stelen van een snoepje maar over aanranding, drugs, diefstal met geweld en slagen en verwondingen. In Brussel werden 39 feiten gerapporteerd, iets maar dan Antwerpen (33) en Oost-Vlaanderen (30).

“Voor kinderen ouder dan 12 jaar is het Jeugddelinquentierecht van toepassing, maar voor zo’n jonge kinderen natuurlijk niet. Maar ze hebben soms wel nood aan heel specifieke behandeling zoals bij kleuters die seksuele agressie plegen. Die ontnuchterende cijfers laten zien dat we er echt snel moeten bij zijn met een behandeling als het dreigt mis te gaan. Daarom wil ik artificiële intelligentie inzetten om op basis van informatie die we al hebben, sneller risico’s op verontrusting bij kinderen op te sporen”, zegt Parys die hierover een parlementaire vraag stelde aan minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Zijn kleuters überhaupt in staat tot het plegen van misdrijven? “Uit studies blijkt van wel”, zegt prof. Dr. Bie Tremmery, forensisch kinder- en jeugdpsychiater. “Richard Tremblay van de Universiteit van Montreal heeft uitgebreid onderzoek gedaan bij kinderen tussen 18 maanden en 5 jaar. Ongeveer 10 procent van die groep gebruikte een ernstige vorm van geweld om aan zijn behoefte te voldoen. Daarom is het belangrijk om de risicofactoren tot gedragsproblemen in kaart te brengen en in sommige gevallen al van bij de zwangerschap een traject uit te stippelen. Voormalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen en Kind & Gezin hebben daar al stappen in gezet. Een jong kind met gedragsproblemen heeft recht op een behandeling in plaats van straf.”

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Cecarine De Smet

    Dit is een grote alarm klok.dat moet luiden!! Ouders alleszins.voor kosten.en vergoeding laten opdraaien en verplichte werkstraf laten uitvoeren

  • Nadine Abe

    De ouders vergoedingen doen betalen , ze zullen dan misschien wakker geschud worden .

Lees meer