6 Bron: BELSPO (overheidsdienst Wetenschapsbeleid), FOD Financiën, Europese Commissie en federaal parlement.
HLN Bron: BELSPO (overheidsdienst Wetenschapsbeleid), FOD Financiën, Europese Commissie en federaal parlement.

Exclusief voor abonnees

2,8 miljard euro belastinggeld vloeit naar farmabedrijven, maar in ruil krijgen we geen goedkopere medicijnen

HLN ONDERZOEK | Één derde van onderzoek wordt gefinancierd door maatschappij

Nooit eerder ontvingen de farmaceutische bedrijven in ons land zoveel overheidssteun voor hun onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen als vandaag. In vijf jaar tijd is bijna 2,8 miljard euro belastinggeld naar de sector gevloeid. Een record. Eén derde van de factuur voor onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen wordt ondertussen met onze centen betaald. Ook dat is een record. Voor die vrijgevigheid krijgen we echter geen goedkopere pillen. Sterker nog, de farmasector geniet al 12 jaar lang van een fiscaal gunstregime dat te weinig extra investeringen uitgelokt heeft.

Je hebt 6% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis

59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Antoon Soetens

    # Paul Piens: de zaak is nog erger gezien er sinds 12 jaar een oplossing bestaat met natuurlijke producten die op de huid aangebracht worden, zodat het lichaam de nodige cellen kan selecteren om een herstel uit voeren: fysisch en psychisch en dit zonder neveneffecten en spotgoedkoop. De overheid werd meerdere malen aangetekend op de hoogte gesteld.

  • Stafke Den Optimist

    Als dat zo is, zouden de medicamenten gratis moeten zijn voor de patiënt. Maar feitelijk is dat oud nieuws, want iedereen weet toch dat alle grote firma's en alle rijken meer en meer krijgen van de staat. want die weten wat ze moeten doen om van deze gunsttarieven te kunnen profiteren. En dat de firma's voor jobs zorgen is wel waar, maar die zijn ook gesubsidieerd door de staat (belastingbetaler).

Lees meer