Jan Aelberts

220 Belgen zijn lid: nu ook groepsaankoop voor... euthanasie

De Nederlandse Coöperatie Laatste Wil (CLW) lanceert deze maand het project 'Middel X' om met een soort van groepsaankoop een 'betrouwbaar' middel te kopen om zelf je levenseinde in handen te nemen. Ook 220 Belgen werden de jongste maanden lid. Zij worden uitgenodigd voor infoavonden in de buurt van de Belgische grens. 

In september had de coöperatie, die in 2013 is opgericht, nog maar 3.000 leden. In die maand werd in een uitzending van het Nederlandse Nieuwsuur bekend dat CLW een goedkoop legaal middel had ontdekt waarmee mensen zelf euthanasie kunnen plegen. Ondertussen zijn er 17.000 leden, die elk 15 euro lidmaatschap betalen. Ook 220 Belgen sloten zich aan bij CLW.

Het is echter niet zo dat wie lid wordt van CLW de volgende dag het dodelijke middel kan bestellen. Er is bedenktijd van een half jaar ingebouwd. Dan pas krijgt een nieuw lid een informatiepakket. Je kunt het middel - waarover niet meer details gegeven worden - pas aanschaffen als je verklaart dat je weet wat je doet, dat je het alleen voor jezelf zult gebruiken en niet onder druk bent gezet. "De meesten zullen het middel niet meteen gebruiken", klinkt het. 

"Het geeft rust dat ze erover kunnen beschikken als ze zover zijn. Uit principe vind ik dat iedereen het recht heeft op levensbeschikking", zegt Wim Distelmans, professor in de palliatieve geneeskunde aan de VUB. Toch vindt hij het initiatief van de Coöperatie geen goed idee. "Ik weet uit ervaring dat het heel moeilijk is om te beoordelen of iemand echt onherroepelijk uit het leven wil stappen." 

Concrete plannen om ook in België inkoopgroepen te organiseren zijn er nog niet. "Het systeem met de inkoopgroepen is op maat van het Nederlandse rechtssysteem ontwikkeld. Voor we het in andere landen uitrollen moeten we eerst nagaan wat de wettelijke mogelijkheden daar zijn", klinkt het.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op zelfmoord1813.

Lees meer