Kandidaat-studenten nemen deel aan het toelatingsexamen voor geneeskunde in Brussel afgelopen zomer.
Photo News Kandidaat-studenten nemen deel aan het toelatingsexamen voor geneeskunde in Brussel afgelopen zomer.

286 studenten die slaagden voor toelatingsproef geneeskunde stappen naar rechter omdat ze niet mogen starten

Een huisarts uit Aalter wil samen met studenten naar de rechter stappen, om het "discriminerende" toegangsexamen geneeskunde te betwisten. 286 Vlaamse jongeren slaagden voor die proef, maar mogen de opleiding niet aanvatten omdat het quotum bereikt is. In Wallonië mogen wel álle geslaagde studenten starten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Wie slaagt voor de toelatingsproef om arts te worden, is sedert vorig jaar niet zeker dat hij aan de opleiding kan beginnen. De Planningscommissie van de FOD Volksgezondheid bepaalt hoeveel studenten er in het eerste jaar starten. Zo wil de overheid vermijden dat er te veel dokters zijn voor te weinig RIZIV-nummers. Vlaanderen houdt zich aan die limiet, waardoor 286 geslaagde studenten toch geen geneeskunde mogen studeren. Enkel de 1.205 Vlaamse studenten met de hoogste score zijn zogezegd 'gunstig gerangschikt'. Wallonië doet dat niet: daar mogen álle geslaagde studenten een plaatsje in de aula zoeken, quotum of niet.

Onrechtvaardig en discriminerend, vindt Karel De Crem, huisarts in Aalter. Hij wil de ongelijke behandeling juridisch aanklagen, samen met zo veel mogelijk van de gedupeerde studenten. "Ze zijn geslaagd en mogen niet starten, terwijl het elders in het land wél kan: dat is nog nooit gebeurd."

In afwachting van de quota voor de komende jaren vraagt hij dat alle geslaagde aspirant-studenten alsnog toegang krijgen tot de studies geneeskunde, "aangezien ze hun bekwaamheid al hebben bewezen". Ook huisartsenvereniging Domus Medica spreekt over ongelijkheid tussen Vlaamse en Waalse studenten en vraagt de regering om daar iets aan te doen.

“Als álle studenten mogen starten in Wallonië, dan hier ook”: lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer