Kust van Knokke
BELGA Kust van Knokke

35.000 ton bommen uit WO I lekken springstof vlak voor kust in Knokke

Vlak voor de kust van Knokke ligt een munitiekerkhof met zo'n 35.000 ton bommen en granaten uit de Eerste Wereldoorlog. Niet erg, zo werd decennialang gedacht - tot uit een recente controle bleek dat er springstof is gelekt.

Kisten met bommen en gifgasgranaten, zware springstoffen en andere wapens liggen op de stortplaats 'Paardenmarkt' op nog geen kilometer voor de kust van Knokke. Het zijn 'overschotjes' van WO I. Bij baggerwerken voor de haven van Zeebrugge begin jaren 70 kwam hun bestaan aan het licht. Het lijkt een gevaarlijke situatie, maar experts menen dat het veiliger is om de oorlogsmunitie in zee te laten liggen dan te bergen.

Tenminste, als de bommen niet roesten en zo hun gevaarlijke inhoud lekken. Dat controleert de FOD Volksgezondheid jaarlijks via duikers die de bodem onderzoeken. Er was nooit wat aan de hand, tot bij de jongste controle. Toen bleek dat er een hoeveelheid TNT - een gevaarlijke springstof - was gelekt.

De FOD Volksgezondheid bevestigde het nieuws nog niet, maar liet wel weten dat er in mei een groot onderzoek gepland staat met het onderzoeksschip Belgica. "Die studie moet de omvang van het probleem en de risico's in kaart brengen", laat een overheidsbron weten. "Het gaat om een lage concentratie. Iets wat zeer nauwlettend opgevolgd moet worden, maar niet onrustbarend is. Maar zolang we niet weten waar dit vandaan komt, kan Volksgezondheid niet gerust zijn.”

Nochtans sprak het wetenschappelijk tijdschrift EOS in 2013 al van een "tikkende tijdbom”. Lees er meer over in onze abonneezone. 

80 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ingrid mertens

    Weer typisch Belgische, wachten tot het te laat is omdat het teveel geld zou kosten en een mensenleven blijkbaar minder belangrijk is !Geld dat de overheid heden langs deuren en vensters buiten gooien aan een hoop onnodige dingen...?!. En inderdaad , laat Duitsland zijn rotzooi komen opruimen!! Dit moet opgelost worden, er zijn lekken die dit meer gaan dichten, integendeel!!

  • Jean Pollet

    hoog van de toren blazen, maar niet weten waar er tonnen springstof lagen ? wat als den boel ontploft , onder een schip met gevaarlijke lading ? DE schuldigen zijn reeds lang dood en vergeten ?

Lees meer