In deze zaak verzet Jef Vermassen, die een burgerlijke partij vertegenwoordigt, zich met hand en tand tegen de toepassing van artikel 71. Tevergeefs.
Vertommen In deze zaak verzet Jef Vermassen, die een burgerlijke partij vertegenwoordigt, zich met hand en tand tegen de toepassing van artikel 71. Tevergeefs.

Exclusief voor abonnees

40 jaar nadat hij artikel 71 'uitvond', krijgt Vermassen het tegen zich

SLOT: DE LAATSTE KEER ONWEERSTAANBARE DWANG

“Onweerstaanbare dwang.” Oftewel artikel ‘71’. Decennialang kende het juridische begrip een sluimerend bestaan in de rechtszaal. Tot Jef Vermassen er in 1977 — eerder toevallig - zijn eerste vrijspraak mee behaalde en er nadien menige Vlaamse jury mee inpakte. Onze gerechtsverslaggever Erwin Verhoeven blikt terug op de meest opvallende artikel 71-processen. 

Donderdag 1 juli 2010, halftien 's avonds, Dijkstraat in Melsele. Cindy De Laet laat de honden uit. Wanneer ze een klein halfuurtje later terug thuiskomt, ziet ze haar echtgenote Brenda Rollier aan de trapleuning hangen. Dood. Politie en mugarts komen erbij. Ze bemerken een strenggroef aan de hals, geen andere verwondingen en ook geen wanorde in huis. Ze vinden evenmin een afscheidsbrief. De politie noteert dat er huwelijksproblemen waren en dat Brenda daar erg onder leed. Het parket geeft het lichaam snel vrij. Op vrijdag 9 juli wordt Brenda gecremeerd. Cindy neemt de as in een urne mee naar huis.

Cindy en Brenda hebben elkaar vier jaar eerder leren kennen. De eerste is dan al heel haar leven "volbloed" lesbisch en met de regelmaat van een Zwitsers uurwerk van de ene naar de andere vrouw gehuppeld. Bij Brenda ligt dat anders. Zij viel op mannen. Maar Cindy heeft haar doen "twijfelen". Ze gaan samenwonen en huwen. Het gedrag dat De Laet in al haar vorige relaties heeft vertoond, steekt echter snel weer de kop op. Ze slaat Brenda, bedriegt haar aan de lopende band, maakt voortdurend ruzie, isoleert haar van familie, vrienden en buren. Eén van de vrouwen met wie Cindy haar echtgenote bedriegt, is Brigitte Van Raemdonck. Zelfde verhaal als Brenda. Al heel haar leven getrouwd met Guido. Maar in de kantine van Sporting Burcht, voetbalclub van haar twee zonen, slaat de vonk over. In oktober 2009 verlaat Van Raemdonck van de ene dag op de andere haar gezin om bij Cindy in te trekken. En bijgevolg dus ook bij Brenda.

SOS vriendin in nood

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

Lees meer