2 Om de files te vermijden halen steeds meer mensen een motorrijbewijs.
Thinkstock Om de files te vermijden halen steeds meer mensen een motorrijbewijs.

70 procent meer Belgen halen motorrijbewijs om files te omzeilen

In tien jaar tijd is het aantal Belgen die een motorrijbewijs halen met 70% gestegen. Zo werden er vorig jaar 24.100 uitgereikt, of 66 per dag. Voornaamste oorzaak van de stijging is de enorme filedruk.

"Omdat de wegen steeds meer dichtslibben, zoeken mensen een alternatief om sneller op hun bestemming te raken", zegt Stijn Vancuyck, adviseur bij auto- en tweewielerfederatie Febiac, bron van de cijfers. "Motorrijden is een belangrijke mobiliteitsoplossing die de filedruk kan doen afnemen. Eerder onderzoek toonde al aan dat de files met 40% zouden afnemen als 10% van de automobilisten zou overschakelen op een motor."

Febiac vraagt dat de volgende regering de regels rond het mobiliteitsbudget versoepelt, ten voordele van motoren. "Want nu mag dat budget niet aan eender welke gemotoriseerde tweewieler gespendeerd worden, maar énkel aan bromfietsen en elektrische motorfietsen."

Wat ook meespeelt in de forse stijging van het aantal uitgereikte A-rijbewijzen, is de hervorming van het motorrijbewijs van enkele jaren geleden. "Voorts is motorrijden - of dat nu voor woon-werkverkeer is of puur recreatief - ook een stuk democratischer geworden”, zegt Vancuyck. Zo heb je nu al een model van 400 of 500 cc voor 5.000 euro.”

2 Om de files te vermijden halen steeds meer mensen een motorrijbewijs.
thinkstock Om de files te vermijden halen steeds meer mensen een motorrijbewijs.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tim Peeters

    Ik ken een nog veel goedkopere tweewieler voor korte tot middellange afstanden ,de fiets.en deze evolueert veel rapper van technologie dan moto’s en auto’s tesamen.

  • Danny De Ruelle

    @Freddy Tormans al ooit over de LEGEND der motorfietsen gehoord "V-Max 1200" op mijn 15de had ik een Norton commander op de kop kunnen tikken op mijn 18de reed ik met een Honda supersport FII en daarna met een Goldwing en sinds 1991 met een V-Max 1200 en ik kan je verzekeren dat zijn echte Serieuze motorfietsen

Lees meer