2 Ivana Smit (inzet)/Luna en Alex Johnson.
ANP/Ton Voermans Ivana Smit (inzet)/Luna en Alex Johnson.

Exclusief voor abonnees

Amerikaans koppel praat na 1,5 jaar dan toch over dood fotomodel Ivana Smit: "Zelfs al tonen we een video van haar val, ze geloven ons niet"

Wat gebeurde er in de laatste uren van Ivana Smit? Maakte ze op 7 december 2017 beneveld door alcohol en drugs een noodlottige val van een flatgebouw in Kuala Lumpur? Of werd het fotomodel - zoals haar familie denkt - koelbloedig door het Amerikaanse koppel Alexander en Luna Johnson naar beneden gegooid? De Johnsons geven voor het eerst antwoorden tijdens een gesprek met Ton Voermans, journalist van de Nederlandse krant 'AD'.

"Oké, kom maar naar Miami", zegt Alex Johnson na het zoveelste overleg met zijn advocaat. "We hebben twee ochtenden vrijgemaakt. We zullen vertellen wat we weten." Ruim anderhalf jaar na het eerste interviewverzoek en tientallen e-mails, afgewisseld door lange periodes van radiostilte, lijkt het te lukken: een interview. "Je komt toch alleen, hè? No surprises...", stuurt Johnson een dag voor vertrek.

Hand in hand komen ze aangelopen over 12th Street in Brickell, het zakencentrum van Miami waar ze sinds begin januari wonen. Een voorzichtige handdruk. "Laten we eerst koffie gaan drinken." Alexander is breedgeschouderd, in zijn ravenzwarte haar zitten ondanks zijn 46 jaar alleen bij de slapen een paar grijze haartjes. Luna is frêle, geen grammetje vet te veel. Haar make-up is subtiel.

Ze zijn achterdochtig, bijna vijandig. "Ik wil helemaal niet met jou praten. Wat voor zin heeft het ook", begint Luna. De 32 jaar geleden in Kazachstan geboren vrouw is haar accent nog niet kwijt. Ze neemt een slokje van haar mierzoete espresso. Alexander wil twee uur lang geen notitieblok of recorder op tafel. Hij praat veel over het onrecht dat hem en zijn vrouw wordt aangedaan. Iedere zin komt er zelfverzekerd uit. Hij slaat met de rug van zijn rechterhand in zijn linkerhand als hij woorden benadrukt. Hij wordt boos. Een adertje naast zijn oog begint te kloppen. Luna huilt. Alex gaat wat verderop driftig aan een sigaret lurken.

Spelen ze toneel? Zijn dit de mensen die Ivana zagen overlijden aan een overdosis en er vervolgens alleen aan dachten hun eigen hachje te redden, zoals de familie Smit stelt? Hebben zij zich berekend ontdaan van het lichaam van Ivana door haar uren na haar dood over de balkonrand te gooien?

Heksenjacht

Je hebt 15% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Wesley Gevaert

    Zelf als ze haar niet vermoord hebben dragen ze nog steeds de verantwoordelijkheid dat Ivana daar aanwezig was en nu dood is. Daar staan ze precies niet stil bij.

  • Luciano Van As

    Drugs is vergif voor de maatschappij. Men zou ipv vh klimaat hier wat meer tijd in steken. Moest het meisje nog leven, ik vermoed dat ook zij niet direct zou kunnen vertellen wat er juist gebeurd is, noch het koppel. Als je lichaam vol drugs zitten doe je zeer abnormale dingen. Stop of begin er nooit mee !

Lees meer