Caner Cankurtaran (26) uit Vilvoorde zit al zo'n 1,5 jaar in een Koerdisch kamp en zou mee kunnen vliegen met de Amerikanen. Hij minimaliseert zijn rol bij IS.
Canal+ Caner Cankurtaran (26) uit Vilvoorde zit al zo'n 1,5 jaar in een Koerdisch kamp en zou mee kunnen vliegen met de Amerikanen. Hij minimaliseert zijn rol bij IS.

Exclusief voor abonnees

Amerikanen vliegen met 'IS Express'

SPECIALE VS-VLUCHTEN BRENGEN EUROPESE SYRIËSTRIJDERS NAAR HUIS

Er komt beweging in de problematiek van Europese Syriëstrijders die gevangen zitten bij de Koerden. Omdat het gevaarlijker is om ze daar te laten zitten dan ze terug te halen, schieten de Amerikanen in actie. Zij zouden over enkele weken al beginnen te repatriëren - en wie niet naar zijn land terug mag, brengen ze misschien zelfs naar Guantánamo.

Vorige week liet de Franse regering als eerste in Europa verstaan dat ze haar gevangengenomen IS'ers wil terughalen bij de Syrische Koerden. Volwassen vrouwen en mannen incluis. Het gaat om een honderdvijftigtal individuen, van wie twee op de drie minderjarigen zijn. Die kinderen worden aan sociale diensten toevertrouwd, terwijl de volwassenen opgepakt worden zodra ze voet op Franse bodem zetten.

Gisteren onthulde de nieuwszender BFMTV dat die repatriëring door Amerikaanse special forces zal gebeuren. Zij gaan de gevangenen halen in de Koerdische kampen en hen met een militair vliegtuig overbrengen naar Frankrijk. Het is pas als dat vliegtuig landt, dat er ook Franse veiligheidsdiensten bij de operatie worden betrokken. De eerste vlucht, die al over enkele weken zou zijn gepland, vervoert de gevaarlijkste individuen - terwijl de volgende lichting, twee weken later, vooral uit kinderen zou bestaan.

Lees meer