Ons land telt 2,55 miljoen gepensioneerden. Tegen 2038 zijn ze al met 3,23 miljoen.
ThinkStock Ons land telt 2,55 miljoen gepensioneerden. Tegen 2038 zijn ze al met 3,23 miljoen.

Exclusief voor abonnees

ANALYSE. Wat zeggen de verschillende partijen juist over uw pensioen?

De voortdurende angst dat er geen geld meer zal zijn voor de pensioenen, gaat hand in hand met de wens om zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan. Intussen horen onze pensioenen bij de laagste van Europa. N-VA-voorzitter Bart De Wever pleitte gisteren in Terzake voor een systeem waarbij de wettelijke pensioenleeftijd met een maand zou stijgen indien de levensverwachting toeneemt. “De enige manier om het systeem betaalbaar te houden”, aldus De Wever. Wat zeggen de verschillende partijen juist over uw pensioen? Onze expert Noël Slangen nam de standpunten eerder al onder de loep.

Hoeveel jaar werken?

In Europa is 57,1% van de 55-plussers nog aan het werk, in België is dat slechts 48,3%, in Vlaanderen 49,5%. De Nederlanders geven ons met een puike 65,7% het nakijken. Geen wonder dat zowat alle partijen vinden dat er langer gewerkt moet worden.

De programma's van de partijen leggen er amper de nadruk op tot welke leeftijd u moet werken, wel op hoeveel jaar u moet werken. N-VA, CD&V, Open Vld en PVDA vinden dat men 45 jaar moet werken voor een volledig pensioen. Dit vinden de andere partijen.

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Lees meer