Photo News

Conner Rousseau (26) wil zijn partij uit het moeras trekken: “Sp.a heeft een elektroshock nodig”

Conner Rousseau is met zijn 26 jaar oud genoeg om de jongerenafdeling van sp.a te leiden - maar de partij zelf? Hij laat zich niet uit het lood slaan. "Is het normaal dat een jongere zonder ervaring voorzitter wil worden? Neen. Zijn het radicale tijden? Ja. Er is een elektroshock nodig. Nu. Of de laatste mag het licht uitdoen. En ik durf die shock te geven."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

26 jaar oud. Op 26 mei voor het eerst verkozen. En nu al kandidaat om de sp.a uit een diep moeras te trekken. Heeft u voldoende bagage voor de job?

"Ik draai al een paar jaar mee achter de schermen van sp.a en ik leerde ook thuis het klappen van de zweep. Mijn mama (Christel Geerts, red.) is burgemeester geweest van Sint-Niklaas. Voor de duidelijkheid: dat heeft mijn keuze niet bepaald. Als moeder heeft ze schrik. Dus luister ik niet naar haar. Mijn broer en twee zussen, die niet in de politiek zitten, zeiden: 'Jij, met je franke muil, als je het beter weet, moet je het ook maar durven te doen.'"

Als u het haalt, wordt u de jongste voorzitter in de Belgische geschiedenis.

"Ja, maar ik ben geen unicum. Ik ben bijna 27, Guy Verhofstadt was voorzitter op 28. En als de job puur over de leeftijd gaat, kunnen we het aan mijn bomma van 70 ook vragen. Kijk, ik ben niet op een ochtend opgestaan met de droom: ik wil voorzitter worden. Ik heb een zeer uitdagende job als fractieleider in het Vlaams Parlement. Maar als zoveel mensen aan je mouw trekken, doet dat je nadenken. Een politicus zei me: 'Ik moest wennen aan je stijl op sociale media, je spreekt iedereen aan met 'mateke'. Maar ik krijg mijn kinderen en kleinkinderen al jaren niet meer warm om de partij tof te vinden. Sinds jij er bent wel. Je bent modern, eigentijds en je praat op je eigen manier. Je valt op.'"

Kortom: u bent jong.

"Ik denk niet dat de partij tonnen ervaring nodig heeft, wel vernieuwing. Ik weet wat er moet gebeuren. De partij heeft een organisator nodig die sp.a durft om te bouwen naar een beweging van de 21ste eeuw."

Dat is abstract. Hoe ziet die eruit?

"Ik ga u een frappant voorbeeld geven. In de partij zijn er meer mensen die zich buigen over het aantal benodigde Atoma-schriftjes dan over sociale media. Als we nieuwe mensen willen verleiden, moeten we ook die kanalen bespelen. En dat gaat alleen maar als je een voorzitter hebt die daarop aanstuurt. Ik wil ook de stemprocedures hervormen. Als lid word je ingedeeld in een afdeling die twee of drie stemmen krijgt. Maar hoe overtuig je dan een nieuwe militant die zin heeft om zich te geven voor de partij? Hij of zij mag niet meestemmen vandaag. Ik wil daarom één stem per lid invoeren - ook als je niet aanwezig kan zijn op een congres."

Zullen interne reorganisaties sp.a uit dat diepe dal trekken?

"Dat is het beginpunt. Op tafel ligt ons waardenkader: vrijheid, gelijkheid, solidariteit en wederkerigheid. Binnen dat

kader vraag ik iedereen oplossingen voor de samenleving, zonder taboes. Zo betrek je iedereen bij de partij. En dan hak je knopen door en bepaal je de lijn. Van Brugge tot Leuven vertel je dan hetzelfde verhaal. En de voorzitter waakt daarover. Het eindpunt is een duidelijke en gedragen visie en een scherpere communicatie. Wie zich daar niet aan houdt, kan vertrekken."

Wie het niet eens is nadien, vliegt buiten? Dat is radicaal.

"Als we het niet allemaal samen doen, gaat het niet lukken. Alle leden krijgen de kans om mee de partijvisie te vormen. Iedereen krijgt en neemt verantwoordelijkheid. We zijn te vaak een bange eend geweest, die zich over sommige thema's niet uitspreekt uit schrik stemmen te verliezen. Als we duidelijkheid scheppen, verliezen we er misschien wat. Maar ik denk dat we net door onze onduidelijkheid stemmen zijn verloren."

Laat ons een kat een kat noemen: over integratie en migratie zijn jullie een 'bange eend'.

"Klopt. Het probleem is dat als het woord 'migratie' valt, wij allemaal in een kramp schieten. We zijn daar bang voor. Nochtans hebben wij daar een heel duidelijk standpunt over."

Vertel eens.

"Wij pleiten voor opvang en bescherming in de regio. Maar wie toch tot hier komt, moeten we niet behandelen als een beest of een nummer. We moeten solidair zijn. Wat is dat? Niét wat de perceptie vandaag is: doe maar op. Solidair zijn, is zeggen: je doet je deel, je krijgt je deel. Ieder doet inspanningen volgens wat hij of zij kan."

Is hét pijnpunt niet vooral dat de partij niet meer geloofwaardig is?

"Ja. Uit onderzoeken blijkt dat mensen verleid zijn door onze voorstellen, maar niet door de partij. Mensen luisteren niet meer naar sp.a omdat we geen geloofwaardig imago hebben. We moeten ze dus opnieuw doen luisteren. Door onze visie scherp te communiceren, allemaal samen. Niemand gaat drinken in een café waar er wordt gevochten."

Kan u de Hans Bontes en Bruno Tobbacks in de pas doen lopen?

"Bruno en ik werken vandaag zeer goed samen. Hans is een keigoede burgemeester met veel expertise. Ik heb respect voor die mensen. Het is écht mijn plan om al die clanvorming en die interne twisten achter ons te laten. Daar gaan we dood aan. Als ik het haal, wil ik het trouwens niet alleen doen. Ik ga voor een gedeeld leiderschap. Ik denk aan Mo Ridouani, Jinnih Beels, Meryame Kitir, Melissa Depraetere, Joris Vandenbroucke en een pak anderen."

Wat als John Crombez zich straks toch nog kandidaat stelt? Dan staat u tegenover uw politieke mentor.

"Dan is dat een dikke streep door mijn rekening. (lacht) Maar ik denk niet dat hij het zal doen. Ik heb hem verteld dat ik me kandidaat stel en hij wenst me veel succes. Ik ben trouwens kandidaat voor een project, niet tegen John."

Vond u hem dan een goede voorzitter?

"Moeilijke vraag. Zijn de resultaten er? Nee. Zijn er inspanningen gebeurd? Ja. Voldoende? Het hangt ervan af met wie je praat. Hij heeft geen gemakkelijke jaren gekend. We zijn te lang met onszelf bezig geweest. Maar de vernieuwing is gelukt. De campagne verliep goed. Al speelde die te veel op behoud en niet op verbreding. Ridouani heeft gelijk als hij zegt dat we de middenklasse nog meer moeten meekrijgen in ons verhaal."

Waar ligt de lat voor 2024?

"Een cijfer? Dat ga ik mezelf niet aandoen. Alleszins: hoger dan vandaag. (lacht)"

126 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • joachim albert

    Alle kiezers van spa zijn naar VB gegaan omdat spa inzette op de migranten en op de bakfietsers. De migranten zijn naar PvdA of islampartijen gegaan en de bakfietsers naar groen. Wat blijft zijn de mensen die voor vzw gelinkt aan spa en de vriendjespolitiekers. Als ze nergens de macht gaan hebben, blijft er niks over. Schuld van de Vandelanottes, Gennez, Anciaux, Tobbacks en Vdbossches van deze wereld. Triest.

  • Erik Desloover

    Ze snappen het nog niet . Sp a sluit zich zelf niet aan bij de Europese . Hun standpunten verschillen .willen verder bestaan kijk dan naar Denemarken .maar dat durven ze niet aan dus over en uit .

Lees meer