Platwormen zijn niet makkelijk te zien, want overdag verschuilen ze zich meestal onder de grond. Vooral op natte avonden komen ze boven.
wikimedia Platwormen zijn niet makkelijk te zien, want overdag verschuilen ze zich meestal onder de grond. Vooral op natte avonden komen ze boven.

Exclusief voor abonnees

Daar komt de platworm (en da's geen goed nieuws voor uw tuin)

NA BUXUSMOT, WASBEER EN MUNTJAK WEER EXOOT DIE ONS ECOSYSTEEM BEDREIGT

Tuiniers, wees op uw hoede, want de platworm rukt op. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn platwormen al een ware plaag, maar ook op het Europese vasteland zijn deze exoten aan een opmars bezig. Ze bedreigen niet één bepaalde plantensoort, zoals bijvoorbeeld de buxusmot dat doet, maar ze vreten regenwormen en vormen zo een bedreiging voor ons ecosysteem.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De zorgwekkende soorten komen in potgrond uit Nieuw-Zeeland, Australië of Azië en via potplantjes uit het Verenigd Koninkrijk bereiken ze vervolgens ook uw tuin of balkon. Het Vlaams Infocentrum Tuin en Landbouw waarschuwt voor een heuse invasie. In Frankrijk en Nederland zijn al drie uitheemse soorten platwormen gesignaleerd, in Spanje vijf, in Engeland niet minder dan vijftien.

"Ook in ons land zitten ze", weet Jan Soors van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). 

Je hebt 27% van dit artikel gelezen

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Vanachter

    Potgrond uit Australië, Nieuw Zeeland of Azië, zijn ze nu helemaal zot geworden om dat van de andere kant van de wereld naar hier te brengen?

  • Erwin Lauwens

    Die EU is echt toch niet te schatten: grenscontroles tegen platwormen!!! en migranten mogen met duizenden binnenkomen.

Lees meer