Exclusief voor abonnees

Daniël (9) wellicht vermoord wegens schulden familie

Vijf verdachten aangehouden

De Palestijnse jongen verdween maandagavond en werd woensdagnamiddag dood teruggevonden op de terreinen van het open asielcentrum in Broechem bij Ranst. Hij lag, vastgebonden aan handen en voeten, in een gracht. Cruciaal in het moordonderzoek is een bericht dat dinsdagochtend via WhatsApp verstuurd werd naar een tante van het kind: <<100.000 euro of je ziet Daniël niet meer levend terug.>> De speurders houden rekening met een openstaande schuld van de familie. Mogelijk werd Daniël ontvoerd met de bedoeling haar te dwingen om te betalen. De meest voor de hand liggende verklaring voor die schulden lijkt mensensmokkel, maar dat kon nog niet worden bevestigd.
In het asielcentrum liepen de spanningen gisteravond hoog op. De broer van één van de verdachten verblijft nog steeds in het centrum, net als de nabestaanden van het kind. Om te vermijden dat het tot een confrontatie zou komen, patrouilleerde de politie permanent aan het centrum. Daniëls moeder moest dan weer naar het ziekenhuis worden overgebracht, nadat ze zichzelf verwond had in haar radeloze verdriet.
Nooit eerder werd in ons land een kind vermoord in een asielcentrum. Minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) wil zich nog niet uitspreken over eventuele nieuwe, strengere veiligheidsmaatregelen. <<Daarvoor moeten we eerst het onderzoek afwachten.>>

Lees meer