Een brandweerman op het veld van Anderlecht.
BELGA Een brandweerman op het veld van Anderlecht.

Exclusief voor abonnees

De Anderlecht-onruststokers van vrijdag blijken veertigers, vijftigers en zestigers: “Die jonge gasten weten niet hoe het moet. Nu wel”

De drijvende kracht achter het vuurwerk en de bommetjes tijdens Standard-Anderlecht? De paars-witte hooligans uit de jaren tachtig en negentig. De oude garde is terug. Hun doel: "Coucke moet eruit."

Op YouTube is er een documentaire te vinden over de 'O-Side', de beruchte harde kern van RSC Anderlecht, ontstaan begin de jaren tachtig en vernoemd naar de O-sector van het Constant Vanden Stockstadion. Jonge twintigers getuigen er open en bloot over het hooliganisme - zelfs de opstootjes met de politie komen in beeld. "In die tijd wílden ze herkend worden - als O-Side-lid had je een zekere status - nu doen ze er alles aan om anoniem te blijven", zegt iemand uit de RSCA-supportersmiddens. "Vandaar de zwarte kledij en bivakmutsen op Sclessin."

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:

55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Carina Stulens

    Het is op geen enkele manier goed te praten wat gebeurd is. Anderzijds moet er ook niet overdreven worden...het is duidelijk dat Anderlecht door iedereen, en in de eerste plaats door de pers en de zogezegde analisten, geviseerd wordt. De harde kern van Standard heeft ook al vaak met het afschieten van vuurpijlen ervoor gezorgd dat een wedstrijd tijdelijk moest stopgezet worden. Maar daar zijn amper straffen op gevolgd omdat zoiets hoort bij de supporters in de Vurige Stede.

  • Willy Vandriessche

    De hooligans die staan te roepen "Coucke buiten" wie van hun kan RSCA kopen ???? Misschien zouden ze liever een Chinees wille als eigenaar van RSCA dat ze denken dat die mannen het beter zouden doen. Supporter Uw ploeg ipv van hun af te breken !!!!!!!!!

Lees meer