7 Hein (l.) en Toon bij acht struikelstenen in Kessel-Lo, naar de acht Joodse familieleden die in het huis achter hen woonden tijdens de oorlog. Vier van hen zijn vermoord in Auschwitz. Toon woont op nog geen 100 meter.
Joel Hoylaerts / Photonews Hein (l.) en Toon bij acht struikelstenen in Kessel-Lo, naar de acht Joodse familieleden die in het huis achter hen woonden tijdens de oorlog. Vier van hen zijn vermoord in Auschwitz. Toon woont op nog geen 100 meter.

Exclusief voor abonnees

De familie van Toon en Hein koos kant van Hitler: "Zakdoek zat links, met je rechterhand moest je altijd je pistool kunnen trekken"

Tweelingbroers Hein en Toon Van den Brempt (72) hebben er een heel leven over gedaan om te begrijpen, te verwerpen en te aanvaarden dat hun vader, moeder, ooms en grootouders voor Hitler kozen in de oorlog. En nu met een boek en een theatervoorstelling hun werk eindelijk af lijkt, begint het opnieuw: "De praat van Schild & Vrienden is vies en verontrustend. Hopelijk doet ons verhaal die gasten eens in eigen boezem kijken."

Hoe onvoorspelbaar kan toeval soms zijn. In het trottoir langs de Koning Albertlaan in Kessel-Lo zijn acht bronzen tegeltjes ingewerkt voor huisnummer 108. Acht mensen, allemaal Rothschilds, die tijdens de oorlog hier woonden. Vier van hen - Jacob, Tirzah, Renate en Suzanne - zijn vermoord in Auschwitz. "Mijn ouders zijn getrouwd op 27 januari 1945 in de Junkerschule in Bad Tölz, één van de SS-opleidingscentra. Op precies dezelfde dag bevrijdden de Russen Auschwitz. Hier komt die geschiedenis wéér samen", zegt Toon Van den Brempt. Hij woont nog geen honderd meter van de struikelstenen. Samen met zijn tweelingbroer Hein is hij de zoon van een Waffen-SS'er, een Vlaming die voor Hitler koos. Hun moeder werkte tijdens de bezetting op de SS-hoofdkwartieren in Antwerpen en Brussel. Hun ooms Twan en Leo - de broers van hun moeder - vochten aan het Oostfront. Leo verloor er op de derde dag al zijn been. Twan keerde terug en werd Obersturmführer bij de Waffen-SS, en op 22-jarige leeftijd Standartenführer van de Germaanse SS Vlaanderen. Hij was één van de organisatoren van de vergeldingsactie op het verzet in Meensel-Kiezegem.

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • guido Bervoets

    Als er al mensen zijn die weten welke ellende de collaboratie en de nasleep ervan heeft teweeggebracht zijn het wel deze twee broers. Zij hebben de juiste conclusie getrokken en hebben hun eigen leven een andere wending gegeven, in tegenstelling tot sommigen die nog altijd in staat van ontkenning leven.

  • Philippe Deckers

    Ik vind de moslimterroristen een veel groter probleem...

Lees meer