2
AP

Exclusief voor abonnees

De laatste blik van Hawking in zijn glazen bol: "Maar één manier om onze soort te redden: verhuizen naar andere planeet"

Let op: u wordt er niet vrolijk van

Wat zal de toekomst brengen? De vraag stellen aan waarzegster Rosita in de kermistent kost geld, dus waarom niet gewoon luisteren naar Stephen Hawking? Postuum brengt de bekendste natuurwetenschapper nog een boek uit met daarin zijn blik in de glazen bol. Helder zoals steeds, maar niet om vlak voor het slapengaan te lezen. Vrolijke kost is het niet.

Ik betwijfel of u sterker en intelligenter bent dan de holbewoners van 10.000 jaar geleden." Zeg dat in een havenkroeg en de bankrekening van de tandarts tikt al gauw aan. Maar het ís wel zo, schrijft Stephen Hawking in 'De antwoorden op de grote vragen'. Aan dat boek werkte hij tot aan z'n dood een half jaar geleden. Nu is het, dankzij de hulp van enkele collega-wetenschappers, uitgegeven. Dat we - of althans de meesten onder ons - beter voor de dag komen dan onze in grotten wonende voorouders, is dankzij de taal. Die leidde tot kennisoverdracht en maakte van ons een - ahum - intelligent wezen. Vooral de laatste 300 jaar ging het hard. En het zal nog harder gaan. Té hard misschien zelfs. Hawking voorspelt dat de menselijke breinen van volgende generaties niet meer kunnen beheersen dan een mespuntje van alle kennis. Iedereen zal zich moeten specialiseren. Probleem is dat de agressieve impulsen van destijds in de grot ook vandaag nog steeds in ons brein zitten. En als de oermens vroeger zijn buurman neerknuppelde, was dat eigenlijk zo erg nog niet - behalve voor de buurman in kwestie, uiteraard - maar nu kan datzelfde instinct simpelweg de mensheid uitroeien. 

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

Lees meer