3 Drie op de vier Vlamingen vinden dat het levenstempo vandaag een stuk hoger ligt dan vijf jaar geleden.
Thinkstock Drie op de vier Vlamingen vinden dat het levenstempo vandaag een stuk hoger ligt dan vijf jaar geleden.

Driekwart Vlamingen vindt dat tempo laatste vijf jaar verhoogd is: “Het leven gaat te snel, meneer”

Drie op de vier Vlamingen vinden dat het levenstempo vandaag een stuk hoger ligt dan vijf jaar geleden. Dat is één van de voornaamste conclusies uit de grote 'Ritme van Vlaanderen'-bevraging van deze krant. "We moeten erover waken dat we niet onverdraagzaam worden als het wat trager gaat dan we zouden willen."

'Alles goed?' Goeie kans dat het antwoord 'Druk, druk, druk' luidt. Want de gemiddelde Vlaming ráást echt door het leven. Van de ontbijttafel naar de schoolpoort, daarna linea recta naar het werk, vervolgens terug naar de schoolpoort, naar de sportclub en naar het fornuis. Vrouwen (79%) zijn er méér nog dan mannen (72%) heilig van overtuigd dat het ritme vandaag hoger ligt dan een jaar of vijf geleden. Gevolg: voor 72% zijn er te weinig uren in een dag om alles gedaan te krijgen. En dus hebben we een bloedhekel aan tijdverlies. 

"Wachten lijkt tegenwoordig bijna het ergste wat ons kan overkomen", zegt socioloog Ignace Glorieux. Hij bedoelt het als grap, maar raakt wel een punt. Staan ze op zondag bij de bakker tot buiten aan te schuiven voor koffiekoeken, dan rijden we snel door naar het volgende dorp. "En bij de dokter is het vandaag zowat ondénkbaar dat we twee uur in de wachtzaal zitten." Vrije raadpleging? Nee, dank u, we hebben vooraf een afspraak gemaakt via de website.

Keuzestress

Vraag is waaróm zoveel mensen dan het gevoel hebben achter de feiten aan te hollen en 45% vindt niet genoeg tijd voor zichzelf te hebben. "Feit is: we werken niet meer dan vroeger, we hebben minder kinderen en meer technologische toestellen die onze huishoudelijke taken overnemen", zegt Glorieux. "Weet je wat het is? De mogelijkheden om die tijd in te vullen, zijn eindeloos. Maar: hoe meer mogelijkheden, hoe meer keuzes. En elke keuze die je maakt, betekent dat je een andere optie moet laten schieten."

"'Druk, druk, druk' is ook een vorm van status geworden. Na je verlof vertellen dat je een hele week op de bank gelegen hebt: dat doen we niet graag. Het is veel interessanter om te kunnen vertellen dat je op reis geweest bent en daar bent gaan hiken, fietsen... Wie rustig is, denkt iets te missen. Nog meer dan vijf jaar geleden. En dat geeft ons het gevoel dat we niet meer kunnen volgen."

Gas terugnemen

Ondanks dat overheersende gevoel van tijdsgebrek gaan we trouwens veel vaker op vakantie dan vroeger. "Pakweg veertig jaar geleden namen we hoogstens twee, drie weken vrij in de grote vakantie. Nu leven we hard, maar lassen we om de zeven, acht weken een onderbreking in en trekken we er opmerkelijk vaak op uit. Veel mensen kunnen gewoon niet meer ontspannen thuis, omdat daar te veel werk ligt te wachten."

3 Nu leven we hard, maar lassen we om de zeven, acht weken een onderbreking in en trekken we er opmerkelijk vaak op uit.
Thinkstock Nu leven we hard, maar lassen we om de zeven, acht weken een onderbreking in en trekken we er opmerkelijk vaak op uit.

Om even te ontsnappen aan de ratrace, nemen steeds meer Vlamingen wat gas terug. De smartphone gaat al eens uit, Facebookprofielen worden afgesloten wegens te tijdrovend, we sporten massaal om ons te ontspannen. "Ik heb de indruk dat vooral jongeren iets relaxter in het leven staan", aldus nog Ignace Glorieux. "Maar misschien trappen zij over tien jaar alsnog in dezelfde val. Ik hoop alleen maar dat al dat rushen niet ten koste gaat van de medemens die niét zo snel is. We moeten erover waken dat we niet hard en onverdraagzaam worden als het eens wat trager gaat dan we zouden willen."

Ontdek hier of jouw ritme overeen komt met het Ritme van Vlaanderen en maak kans op een reis op jouw ritme!

3 Vooral jongeren lijken iets rustiger in het leven te staan.
thinkstock Vooral jongeren lijken iets rustiger in het leven te staan.

95 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • guido vermeyen

    Meerdere factoren spelen een rol in deze waanzinnige tijden...werkdruk, kinderen, invullen vrije tijd, naar ginder en naar daar....vastzitten in files..wegwerkzaamheden, en belastingdruk.....duurdere tijden, wachten aan de kassa's ....dure energie....dat maakt een mens zo moeeee........en ongerust...en dat sloopt energie.

  • jammy cappon

    Werkdruk is idd de laatste jaren ferm toegenomen. Ben zelf al 39 jaar aan het werk, vroeger was het werk veel relaxter, rustiger. Men werkte zijn uren en ging naar huis. Nu is er de laptop en I-phone waardoor werknemers geacht worden op ieder moment van de dag bereikbaar te zijn. Datgene wat het werken zou moeten vergemakkelijken keert als een boemerang in je gezicht terug.

Lees meer