3 Monique wil liever niet herkenbaar op foto. Slechts een handvol mensen uit haar omgeving weet dat zij in 2004 werd verkracht door Steve Bakelmans.
Jan Aelberts Monique wil liever niet herkenbaar op foto. Slechts een handvol mensen uit haar omgeving weet dat zij in 2004 werd verkracht door Steve Bakelmans.

Exclusief voor abonnees

Eerste slachtoffer Steve Bakelmans doorbreekt stilzwijgen: “Zelfs mijn kinderen weten het niet”

Jarenlang heeft Monique (73) geprobeerd om Steve Bakelmans uit haar leven en uit haar hoofd te verbannen. Maar sinds de moord op Julie Van Espen ligt ze 's nachts wéér wakker van hem. En is ze overdag wéér een bange muis. Bakelmans verkrachtte Monique vijftien jaar geleden - ze was toen 58, hij 23. "Ik schaam me daarvoor. Zelfs mijn kinderen weten het nog altijd niet."

Vorige week heb ik naar de zelfmoordlijn gebeld", zegt Monique. "Niet omdat ik mezelf van kant wilde maken. Dat zou ik niet eens kunnen. Maar ik moest het tegen iemand kwijt." Monique vertelde tegen de onbekende stem dat ze enorm begaan was met Julie Van Espen. "Ik denk dat ze me een beetje een aansteller vonden", zegt Monique. "Want aan de andere kant klonk het: 'Wie niet, mevrouw? We zijn dat toch allemaal.'" Ze raapte al haar moed bijeen en vertelde haar Grote Geheim. "Ik zei dat ik het eerste slachtoffer was van Steve Bakelmans, de doder van Julie Van Espen. Hij verkrachtte me op 16 maart 2004. Het werd heel stil aan de andere kant."

Monique zwijgt geen seconde. Ze springt van de hak op de tak. Het ene moment zit ze te schudden van het lachen en fonkelen haar ogen. Het volgende ogenblik weent ze en verbergt ze haar gezicht achter haar handen. "Sorry, ik weet niet wat het is met me. Sinds ik weet dat mijn verkrachter dat meisje heeft gedood, kan ik me geen houding geven en krijg ik mijn emoties niet onder controle. Ik kan ook aan niets anders meer denken. Ik ben op van de zenuwen. Het lijkt alsof mijn hoofd gaat ontploffen.”

Ze kende Steve Bakelmans helemaal niet voor die ene dinsdag in maart 2004. Monique was getrouwd en had drie volwassen kinderen. Op dat moment woonde ze alleen in Antwerpen. "De relatie met mijn echtgenoot stond on hold", zegt ze. "Zoals wel vaker." Monique was onderweg naar het station om haar moeder in het ziekenhuis te gaan bezoeken. "Ineens zag ik op De Keyserlei een jonge gast op de grond zitten bedelen. Ik dacht: allez, zo'n jonge typ. Echt proper was hij niet, maar het was ook geen typische onverzorgde dakloze. Hij had een sympathiek gezicht, ik stapte op hem af. Mijn moederhart, zeker?”

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:

28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • VEERLE RUBENS

    Beste Patrick De Pauw jij doet het overkomen alsof het de schuld is van de slachtoffers... Nee de enige schuldige is hijzelf. Ik ken vrouwen die verkracht geweest zijn en als slachtoffer van verkrachting ben je vernederd en denk je meestal ze gaan mij toch niet geloven ze worden dan meestal nog eens bedreigd ook zodat ze zouden zwijgen het is het woord van het slachtoffer tegen dat van de dader je moet sterk zijn om zoiets aan te vechten... Monique heeft trouwens toen wel klacht ingediend

  • Maria Scheuts

    Sommige mannen menen vrouwen te moeten verwijten dat zij het destijds niet aangaven. En dat komt omdat mannelijke politieagenten de vrouwen toch niet geloven en liever partij trekken voor hun seksegenoten, een soort misplaatste solidariteit die vrouwen niet kennen. Zelfde probleem met misbruik binnen de kerk en andere instellingen.

Lees meer