Het overleden meisje Rachel (12) ging naar Freinetschool De Harp in Gent.
Wannes Nimmegeers Het overleden meisje Rachel (12) ging naar Freinetschool De Harp in Gent.

Familie gestorven meisje (12) weet niet of ze ook besmet is

Het gezin van Rachel uit Gent leeft in angst nadat het 12-jarige meisje overleed aan Covid-19. Dat zegt een vriendin van de familie. "Ze werden officieel niet op de hoogte gebracht van de coronabesmetting", klinkt het. "Of ze zelf besmet zijn of niet: ze weten het niet."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 12-jarige Rachel werd maandagochtend in allerijl naar het UZ Gent gebracht, maar hulp kon niet meer baten. Rond 15 uur overleed ze aan Covid-19 - het virus zette zich waarschijnlijk op haar hart. Het Comité P laat intussen weten dat het een onderzoek start naar de noodoproep, na enkele berichten over mogelijke taalproblemen of andere misverstanden toen de moeder de hulpdiensten had gecontacteerd.

Door de - begrijpelijke - paniek in het gezin kon de persoon die hun telefoontje beantwoordde niets maken van de oproep. “De oproep was onverstaanbaar en de beller haakte in”, zegt de federale politie die de centrale bemant.

Ook na het herhaaldelijk herbeluisteren met meerdere collega’s, was niet duidelijk wat er aan de hand was. “We hebben drie keer proberen terug te bellen, maar er nam niemand meer op”, aldus de politie nog. “Dan hebben we meteen de Gentse politie ingelicht, die een patrouille heeft gestuurd.”

Halfuur na oproep

Die politie was binnen het halfuur na de eerste noodoproep ter plaatse, maar toen was het meisje door een buurman al naar het ziekenhuis gebracht. Een vriendin van de familie reageert nu op het hele gebeuren. "Zowel het gezin als de man die Rachel naar het ziekenhuis heeft gebracht, leven in angst nu", zegt ze. "Officieel zijn ze niet op de hoogte gebracht van de coronabesmetting. Niemand is dus getest of gecontacteerd en ze weten dus niet of ze zelf ook ziek gaan worden of niet", klinkt het nog.

De familie van Rachel was gisteren te aangeslagen om te reageren.

Lees meer