Jean-François (27) met stiefmama Nischka en papa Serge. Al tien jaar lijdt hij aan het levensbedreigende CTX, een sluipend gif dat verlamming en dementie kan veroorzaken.
Jan De Meuleneir/Photo News Jean-François (27) met stiefmama Nischka en papa Serge. Al tien jaar lijdt hij aan het levensbedreigende CTX, een sluipend gif dat verlamming en dementie kan veroorzaken.

Exclusief voor abonnees

Farma Files: eerst kostten pillen 38 euro per maand, nu 12.750 euro. En hij kan niet zonder

HLN onderzoek Farma Files Deel 1 | Hoe farmaproducent prijs kan opdrijven, zelfs voor levensnoodzakelijke medicijnen

Sommige farmabedrijven deinzen nergens voor terug. Vraag maar aan Jean-François Magnus (27) en negen andere Belgische patiënten die aan de zeldzame ziekte CTX lijden. In 2008 betaalden zij 38 euro voor een doos pillen waarmee ze één maand geholpen waren. Vandaag kosten diezelfde pillen hen 12.750 euro. Te duur, en dus zitten de tien patiënten al twee maanden zonder medicatie. Ze takelen af. En dat door een hebzuchtig Italiaans bedrijfje.

Je hebt 3% van dit artikel gelezen

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Verstappen Martine

    Het is triest gesteld met de wereld, alle rijkdom in de handen van een klein percentage mensen die er alles aan doen om nog meer bij elkaar te graaien. Meedogenloos noem ik ze.

  • ingrid joosten

    Misschien kan de EU zelf eens op het matje geroepen worden, omdat dit zomaar wordt getolereerd in Europa. Zelf deinst de EU er ook niet voor terug om voor elk bezwaarlijk issue België op de vingers te tikken.

Lees meer