3 Illustratiebeeld.
Getty Images Illustratiebeeld.

Fitnesscoach of kinderbegeleider? Geen opleiding meer nodig

Wie fitnesscoach, gids of kinderbegeleider wil worden, heeft daar binnenkort geen opleiding of diploma meer voor nodig. Talent en de juiste competenties zijn genoeg. Een poging van de Vlaamse regering om knelpuntvacatures sneller in te vullen.

Een eerdere job, vrijwilligerswerk, een hobby of zelfstudie: waar je je vaardigheden ook geleerd hebt, ze kunnen je binnenkort een certificaat opleveren én van pas komen bij het solliciteren. Een jarenlange opleiding wordt dan overbodig. "Ervaringen worden zo beter naar waarde geschat", klinkt het bij Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) en minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Kan vijf jaar leider bij de jeugdbeweging een vrijgeleide zijn voor een job als kinderbegeleider? "Nee, we geven niets gratis weg", zegt Weyts. "De lat moet even hoog liggen als bij de diploma's." In heel Vlaanderen komen er dan ook testcentra, waar mensen hun competenties kunnen laten onderzoeken. "Een subjectieve competentie wordt nu objectief. Als je jarenlang vrijwilliger was, werd dat niet beloond of erkend. Nu kan dat wel", aldus Weyts. Het hoofddoel is dan ook mensen gemakkelijker aan het werk te krijgen en knelpuntvacatures in te vullen.

3 Illustratiebeeld.
Getty Images Illustratiebeeld.

Toehappen

Bij Kind & Gezin zijn ze enthousiast over de maatregel. "Alleen als je een heel traject hebt doorlopen en alle competenties kan voorleggen, kan je aan de slag als kinderbegeleider. En het opent perspectieven: mensen die al jaren actief zijn in de sector, kunnen eindelijk hun competenties laten formaliseren." Maar niet iedereen is even positief. Fitnessuitbater Patrick Debaere vertelde in VTM Nieuws dat de kans klein is dat hij iemand aanneemt zonder diploma of opleiding. "Het is niet omdat je vaak fitnest, dat je een goede trainer bent."

Professor Arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) stelt zich een aantal vragen. "Het principe kan alleen toegejuicht worden. Het brengt kansarme groepen, zoals inactieven, dichter bij de arbeidsmarkt. Maar zal de werkgever zomaar toehappen? Zal een papiertje voldoende bewijs zijn voor een competentie? Diploma's, opleiding en de perceptie rond groepen zullen wellicht doorslaggevend blijven in de keuze van de werkgever."

De lijst van jobs vindt Baert ook "merkwaardig": er staan maar weinig knelpuntberoepen op, behalve uitbener en onderhoudsmecanicien. "En het probleem daar is dat gewoon te weinig mensen uitbener wíllen zijn. Een certificaat krijgen voor een competentie gaat daar niets aan veranderen."

3
Getty Images

Deze beroepen komen in aanmerking

1. Heftruckchauffeur
2. Reachtruckchauffeur
3. Uitbener-uitsnijder
4. Kinderbegeleider baby's en peuters
5. Kinderbegeleider schoolgaande kinderen
6. Medewerker groen- en tuinaanleg
7. Medewerker groen- en tuinbeheer
8. Onderhoudsmecanicien personenwagen en lichte bedrijfsvoertuigen
9. Fitnessbegeleider
10. Gids

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • françoise Dekoning

    In plaats van zomaar iedereen toe te laten tot een beroep, omdat je geen gediplomeerden genoeg vindt, zou het beter zijn om die beroepen wat aantrekkelijker te maken.Maatregelen om de job wat minder zwaar te maken, betere verloning enz..... Ik werk al 32 jaar als kindbegeleidster, de laatste jaren is het beroep alleen maar zwaarder geworden , nu kan je al tot 9 baby's per persoon toegewezen krijgen. Jonge mensen die hieraan beginnen, houden het snel voor bekeken, en gaan door naar iets anders.

  • Werner Cerisier

    Er zou maar 1 knelpuntberoep mogen zijn : dopper. Maar in België doet de politiek er alles aan om dat niet te bewerkstelligen.

Lees meer