NTGent is op zoek naar teruggekeerde Syriëstrijders voor een theatervoorstelling over het Lam Gods.
RV NTGent is op zoek naar teruggekeerde Syriëstrijders voor een theatervoorstelling over het Lam Gods.

Gents theater zoekt IS-strijders als acteurs

NTGent is op zoek naar teruggekeerde Syriëstrijders voor een theatervoorstelling over het Lam Gods. Volgens regisseur Milo Rau zijn ze een moderne versie van de kruisvaarders. Jihadkenner Pieter Van Ostaeyen heeft praktische en ethische bedenkingen bij het plan.

'Lam Gods' wordt deze herfst de eerste NTGent-productie van Milo Rau, de nieuwe artistieke directeur van het gezelschap. Rau wil het beroemde schilderij van de gebroeders Van Eyck omvormen tot een theaterstuk over de Gentse samenleving van vandaag. Productieleider Annabel Heyse zoekt daarom in opdracht van de Zwitserse regisseur een reeks uiteenlopende profielen. Een Adam en een Eva, een Abel en een Kain en Rechtvaardige Rechters.

Ridders van Christus ook. Op het originele schilderij staan die laatsten linksonder, tussen de Rechtvaardige Rechters en het eigenlijke Lam Gods. Het zijn de kruisvaarders van destijds. "In onze moderne, superdiverse maatschappij moet het begrip kruisvaarder natuurlijk opengetrokken worden", vindt Heyse. NTGent zoekt daarom naar "overtuigde gelovigen". En dat gaat heel breed. "U vecht voor uw overtuigingen? U hebt gevochten voor IS?"

Salafisten en jihadi's

"Ik wil nu niet zeggen dat we actief IS-strijders aan het rekruteren zijn", zegt Tom De Clercq, persverantwoordelijke van NTGent. "Maar als zo'n verhaal in de voorstelling past, sluiten we dat zeker niet uit." Uit mailverkeer blijkt dat men toch redelijk expliciet is over wat men écht zoekt: "Salafisten en jihadi's." Arabist en jihadkenner Pieter Van Ostaeyen denkt dat de zoektocht moeizaam zal verlopen. Hij heeft ook ethische bedenkingen. "Ik vraag mij af in hoeverre het verantwoord is om een teruggekeerde strijder zo'n platform te bieden, twee jaar na de aanslagen in Brussel."

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) had vanochtend op Radio 1 enkele bedenkingen bij het plan van NTGent: "Het is denkbaar dat in het concept van het NTGent Syriëstrijders worden ingezet - in zoverre er niet wordt aangezet tot haat -, maar in de praktijk is het onmogelijk. Nog voor de Syriëstrijders ook maar iets op het podium kunnen doen, zullen ze door de politie in de boeien geslagen worden. Ik weet dus niet of de oproep van het gezelschap realistisch is"

Oppositie verzet zich

Het Gentse stadsbestuur vraagt dan weer dat theatergezelschap NTGent zich binnen de grenzen van het wettelijke houdt. "Zolang het NTGent zich aan de grenzen van het wettige houden staat de artistieke vrijheid voorop", zegt woordvoerder Claude Beernaert van Gents burgemeester Termont. "Kunst mag tot de verbeelding spreken en het maatschappelijk debat aanwakkeren", klinkt het.

Ondertussen verzet de Gentse oppositie zich tegen de uitspraken van productieleider Annabel Heyse van het NTGent. "Terugkerende Syriëstrijders horen niet thuis op het podium maar in de gevangenis", zegt N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt op Twitter.

Is het twee jaar na de aanslagen in Brussel ethisch verantwoord om IS-strijders een platform te geven? Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!

Lees meer