2
PHOTO NEWS

Grappenmakers kunnen makkelijk openingsuren veranderen: "Gesloten op Google, maar mijn zaak is wél open"

De openingsuren van uw stamcafé of buurtwinkel aanpassen op Google? Soms kan u dat op eigen houtje doen - zelfs al klopt de info niet. Unizo krijgt maandelijks meerdere klachten van ontevreden handelaars. Nochtans kunnen uitbaters heel eenvoudig hun zaak bij Google registreren zodat ze zelf alle controle hebben over onder meer openingsuren.

Slimane Faiçal (52) van hengelsportwinkel 't Jardinke in Hoegaarden krijgt geregeld telefoon van klanten die vragen of zijn zaak op maandag open is. "Natuurlijk ben ik open. Vijf jaar geleden heb ik de winkel overgenomen toen het nog een tuincentrum was. Ik heb de openingsuren aangepast op Facebook, maar van Google ben ik afgebleven. Af en toe kijken klanten vreemd op dat ik toch open ben op maandag, hoewel ze ervan uit gingen van niet. Blijkbaar heeft iemand op Google aangegeven dat mijn winkel op maandag gesloten is, maar dat klopt helemaal niet." Vorige week sprak een klant hem er nog op aan. "Die heeft gelukkig zelf de openingsuren van de zaak aangepast, zodat ze nu correct zijn. Een hele opluchting, want ik ken niets van computers en internet en had geen idee hoe ik dat moest veranderen. Ik raad al mijn collega's aan om ook hun openingsuren te checken, zodat ze geen inkomsten mislopen."

Horeca Vlaanderen heeft geen weet van gelijkaardige klachten van leden. Bij zelfstandigenorganisatie Unizo herkennen ze het verhaal wel. "Een aantal keer per maand krijgen we telefoon van een ondernemer die zegt dat de openingsuren of het adres van zijn zaak niet correct op Google staan", zegt Mona Wyverkens. "Vaak weet die ook niet hoe hij of zij die de foutieve informatie moet corrigeren."

Makkelijk te voorkomen

Vissers kunnen intussen de juiste openingsuren van 't Jardinke raadplegen, maar... evengoed weer aanpassen. Wie de naam van de winkel intikt, ziet onder de openingsuren een link met 'Een bewerking voorstellen'. Iedereen met een Google-account kan een aanpassing doen. Google bevestigt dat ook. "We geloven in 'open source' en rekenen op de goodwill van mensen. Als een bedrijf zich niet kenbaar gemaakt heeft bij ons, kan iedereen dus info zoals openingsuren of een adres aanpassen", zegt Michiel Sallaets van Google België.

Toch is het eenvoudig om foutieve info over uw winkel te corrigeren en zelfs te voorkomen. "Iedereen die een eigen zaak heeft, kan zich aanmelden op 'Google Mijn Bedrijf'. Het is helemaal gratis en kost nauwelijks moeite: je vraagt online, telefonisch of per post een verificatiecode aan. Die wordt verstuurd naar het adres van de zaak. Als je je daarmee aanmeldt, weten we dus zeker dat jij de eigenaar bent. Enkel jij kan dan de openingsuren aanpassen en andere bedrijfsinformatie beheren op websites van Google. Zo zijn die altijd correct en maken grappenmakers geen kans." Niet alleen Google moedigt ondernemers aan om dat altijd te doen, ook Horeca Vlaanderen doet het. "Het is belangrijk voor een café of restaurant dat de online bedrijfsinfo klopt", zegt woordvoerder Gerrit Budts. "Zo vinden klanten altijd vlot de weg."

2 De viswinkel van Slimane Faiçal (52) is wel degelijk open op maandag, ook al stond dat lange tijd anders op Google. Intussen heeft een klant de juiste openingsuren ingegeven - al kan iedereen die ook weer veranderen.
RV De viswinkel van Slimane Faiçal (52) is wel degelijk open op maandag, ook al stond dat lange tijd anders op Google. Intussen heeft een klant de juiste openingsuren ingegeven - al kan iedereen die ook weer veranderen.

Lees meer