Foto ter illustratie.
PHOTO NEWS Foto ter illustratie.

Helft minder fraude met gehandicaptenkaart

In één jaar tijd zijn de helft minder mensen betrapt op het ten onrechte gebruiken van een parkeerkaart voor gehandicapten. Dankzij de invoering van een app kan er flink meer gecontroleerd worden, en dat heeft duidelijk een ontradend effect.

Om gesjoemel met ongeldige parkeerkaarten voor gehandicapten tegen te gaan, werd in november vorig jaar een app uitgerold, na succesvolle proefprojecten in Antwerpen, Namen en Koekelberg. Sindsdien kunnen politiemensen, parkeerwachters en gemeenschapswachten snel checken of een kaart wel geldig is. De app blijkt een efficiënt middel om parkeerfraude te bestrijden. Tot september 2018 waren er 5.167 controles, waarbij in 13,55% van de gevallen fraude werd vastgesteld. Tot september 2019 waren er 14.820 controles, met nog slechts 7,36% gesjoemel. "Het aantal ongeldige kaarten neemt af, terwijl het aantal controles in één jaar tijd verdrievoudigd is", concludeert minister Nathalie Muylle (CD&V), die in de federale regering recent bevoegd werd voor het beleid rond personen met een beperking.

Wie ten onrechte parkeert op een plaats voor gehandicapten, riskeert niet alleen dat zijn voertuig weggesleept wordt, maar ook een boete van 116 euro. "Van de 468.864 uitgereikte parkeerkaarten zijn er zo'n 250.000 niet meer geldig - vanwege een overlijden, bijvoorbeeld. We gaan ervan uit dat de meeste van die kaarten niet meer in omloop zijn, maar we vinden het belangrijk dat er opgetreden wordt tegen mensen die er wél misbruik van maken. Want de plaats die zij innemen kan niet meer gebruikt worden door iemand die wél een handicap heeft", aldus nog Muylle.

Lees in HLN+ hoe de inmiddels 90-jarige Arthur Meurrens het in 1973 voor elkaar kreeg dat gehandicapten voortaan een speciale parkeerkaart kunnen krijgen.

33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dirk N.M. Van Caekenberghe

    Dat ze eerst eens beginnen met alleen parkeerkaarten uit te geven aan personen met fysieke handicap, niet voor mentale handicap! Mensen met mentale handicap kunnen toch nog stappen, of niet?

  • gustaaf Van Bever

    Patrick Smaele, die aanvraag kan je ook doen via de OCMW. De dokter krijgt dan een vragenlijst toegestuurd om je gezondheidstoestand te bewijzen. Daarna volgt een controle bij een dokter , aangesteld om te bekijken of de aanvraag gerechtvaardigd is...Dus waarom zou een dokter angst moeten hebben? Moet enkel medische gegevens doorgeven..

Lees meer